Фото: athos-ukraine.com

У київському Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» за підтримки благодійного фонду «Православний спадок України на Святій Горі Афон» для дітей проходять унікальні майстер-класи з розпису писанок.

Черговий майстер-клас для дітей із багатодітних сімей відбувся у суботу, 25 березня. Подібний захід проведуть також для п'ятнадцяти дітей воїнів АТО 1 квітня.

Фото: athos-ukraine.com

Як повідомили організатори, захід покликаний прищепити дітям любов до української культури та традицій, зокрема, до давньої традиції мистецтва виготовлення писанок.

Відео дня

Про значення орнаментів і символів, якими прикрашають писанки, про колірову гаму та інші тонкощі дітям розповідає член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, технік-реставратор Лариса Головня.

Фото: athos-ukraine.com

Дітям розповіли про те, що яйця можна розфарбовувати різними способами, тому в українській культурі є декілька найбільш поширених видів великодніх яєць: писанки, крашанки, дряпанки, крапанки.

У суботу, 25 березня, дітей навчали створювати писанки. Відповідно до їх назви, зрозуміло, що мається на увазі - розписувати, наносити візерунки. Писанки - вид великодніх яєць, який створюється за допомогою фарб та воску. Кожен регіон України відрізняється особливою розписом, використовуваними символами і квітами.

Фото: athos-ukraine.com

Червоний колір символізує Воскресіння Христове, життя і радість. Жовтий - багатий врожай і сонце. Зелений - весняне пробудження природи. Блакитний - небо, здоров'я. Коричневий колір символізує землю, її здатність давати життя. Чорний - колір невідомого, містичного, він є фоном для інших кольорів; він також символізує продовження життя і після смерті. Діти, на основі отриманої інформації про значення кольорів у писанкарстві, створили свої унікальні роботи.

Фото: athos-ukraine.com

Також організатори виставки розповіли про те, який зміст несуть у собі найпоширеніші символи та орнаменти, якими прикрашають писанки. Наприклад, сонце - символ Христа, як «Сонця Правди»; божого світла. Хрестоподібні символи - перетин часу (горизонтальна лінія) і вічності (вертикальна); це символ початку і завершення життя, а для віруючої людини - символ перемоги Христа над смертю. Ще поширеними символами в українській писанці є зірки, вони символізують жінку, а місяць - чоловіка. Квіти - душі людські. Спіральні лінії - символ плину часу. У суботу діти мали можливість спробувати своїми руками створити унікальні, наповнені таємним змістом великодні яйця.

Фото: athos-ukraine.com

Нагадаємо, що у музеї Івана Гончара вже відбулися три майстер-класу з розпису писанок для дітей із багатодітних сімей та для дітей із обмеженими можливостями. Фінальний захід циклу відбудеться 1 квітня - для дітей воїнів АТО.

«Православний спадок України на Святій Горі Афон» - для «УНІАН-Релігії».