1

У Греції 21 березня Верховний суд визнав невинним у всіх обвинувачульних пунктах архімандрита Єфрема ігумена Ватопедського монастиря на Святій Горі Афон, і 12 інших підсудних у справі про обмін землями між урядом Греції і Ватопедским монастирем. Як повідомляють грецькі ЗМІ, ігумена афонського монастиря звинувачували в незаконних угодвх між обителлю та державою.

Апеляційний суд визнав невинними всіх підсудних, які проходили по справі афонської обителі. Історія скандальної справи бере початок у 2008 році. Тоді Ватопед передав державі озеро Вістоніда з прилеглими територіями за високою ціною, а в обмін отримав 260 земельних ділянок, які перепродав. З боку держави цей обмін був визнаний, однак право на володіння монастирем землями поблизу водойми залишалося спірним. Братія стверджувала, що землі були подаровані монастирю імператором Візантії понад 1000 років тому. Чоловік нотаріуса, яка засвідчила угоду, в той час був міністром, що спровокувало скандал. Афонськую обитель звинувачували в тому, що вона нібито обдурила держава більше ніж на 100 мільйонів євро.

Також у 2011 році архімандрита Єфрема звинувачували в незаконних угодах. У той час братія монастиря на чолі з архімандритом Єфремом привозили в Росію Пояс Пресвятої Богородиці. Після повернення у Грецію, архімандрита Єфрема заарештували і взяли під варту. Влітку 2012 року Верховний суд Греції виправдав ігумена.

Відео дня
2

Сьогодні, 21 березня, суд знову виправдав архімандрита Єфрема, визнавши, що дії ігумена афонського монастиря не мали злого умислу, а свідчення проти обвинувачених були помилковими.

По цій справі проходили 32 людини, проте з більшості звинувачення зняли раніше. У їх числі був керівник канцелярії прем'єр-міністра Константіноса Караманліса Янніс Ангелу. Екс-прем'єр Караманліс сказав, що винесений сьогодні судовий вердикт "закриває велику рану".

"Сьогоднішнє рішення грецької юстиції показує масштаби убогості в справі Ватопедського монастиря. Мета була очевидна – нанести удар будь-яким шляхом при тодішньому уряду. Наклеп, брехня, багаторічні муки невинних людей і їх сімей. Країні було завдано збитків у дуже критичний період", - заявляє він.

Братія монастиря Ватопед і численні православні християни вважають, що до наклепу вдавалися, щоб очорнити афонське чернецтво, це була спроба звинуватити Православну Церкву в грецькій кризі.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".