Фото: athos-ukraine.com

Науково-просвітницьку виставку «Благословення Святої Гори Афон», яка проходить у виставковому залі Успенського собору Києво-Печерської лаври, відвідали 35 православних скаутів столичного приходу преподобного Іллі Муромця, про це повідомляє БФ "Православний спадок України на Святій Горі Афон".

«Скаути "Дитячої дружини Іллі Муромця" привчаються до церковного життя. Ми займаємося організацією табору, походів в гори, рафтингу на катамаранах. Діти займаються альпінізмом і скелелазінням. Однак розмовляючи з дітьми, я зрозумів, що вони не мають уявлення про Святу Гору Афон. Ми організували екскурсію на цю виставку, щоб молодь дізналася про Афон і про українську спадщину на Святій Горі», - розповів настоятель Іллінського храму протоієрей Володимир Тукало.

2

Він нагадав про те, що чернецтво на нашій землі отримало свій початок саме з Афону.

Відео дня

«Києво-Печерська лавра започаткувалась із афонського благословення, яке перебуває й на нас. Багато святих угодників Божих з України приходили на Афон, але чомусь сьогодні про це мало хто знає. Діти повинні знати і пам'ятати про те, що наша земля багата святими угодниками Божими і багато афонських подвижників є уродженцями нашої землі. Таким чином, ми маємо багато молитовників, небесних заступників», - розповів отець Володимир.

У свою чергу, виконавчий директор Благодійного фонду «Православний спадок України на Святій Горі Афон» Андрій Ус розповів про те, що метою заходу було ознайомлення скаутів з багатою культурною спадщиною, яка більше тисячі років пов'язує Україну зі Святою Горою.

3

«Наш Благодійний фонд організував цей захід, щоб показати, яку роль відігравав і відіграє Афон у духовному житті України. З великою цікавістю діти вивчили макет Афону і Великої Лаври. Вони змогли візуально познайомитися з працею, якою займалися і займаються ченці на Афоні - це різьба по дереву, іконопис, ковка по металу. Православні скаути дізналися про те, що Афон - це не тільки місце молитви і подвигу, але це ще і єдина чернеча республіка у світі, зі своєю адміністрацією, законами, статутами і традиціями. Але найголовніша наша мета - щоб діти вже з дитячих років знали про наших земляків, які подвизались на Афоні. Це преподобний Паїсій Величковський, Григорій Горлубенко, Гавриїл Афонський і багато інших. Ми вдячні за підтримку цього заходу генеральному директору Києво-Печерського заповідника Любомиру Павловичу Михайлину», - сказав Андрій Ус.

«Мені дуже сподобалася виставка. Особливо макет загального вигляду Гори Афон. Для себе я дізнався, що на Афоні 20 монастирів. Кожен монах має свою професію і послух на Афоні. Мені сподобалися ікони, таких я ще ніколи не бачив. Вони написані афонськими ченцями. Екскурсія була цікавою. У мене залишилися позитивні враження, тому раджу всім відвідати цю виставку», - поділився враженнями 9-річний Михайло Крилов.

Нагадаємо, що виставка «Благословення Святої Гори Афон» проходить у Києво-Печерській лаврі до 20 квітня.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".