1

У православних християн середина Великого посту

14:41, 20.03.2017
2 хв.

У православних християн середина Великого посту. До 24 березня у всіх храмах Хрест винесений з алтаря, для того, щоб нагадати віруючим про страждання та смерть Господа й підтримати у продовженні посту.

У православних християн середина Великого посту.

Як повідомляє "Православний спадок України на Святій Горі Афон", до 24 березня в усіх храмах Хрест винесено з вівтаря, щоб нагадати віруючим про страждання і смерть Господа і зміцнити до продовження посту.

Поклоняючись Животворящому Хресту, промовляють: «Хресту Твоєму поклоняємося, Владико, і святе Воскресіння Твоє славимо».

Відео дня

На Афоні на висоті 2033 метра споруджений Хрест Господній. З висоти Святої Гори видно, що чернеча республіка має форму хреста.

Історія Хрестопоклонної седмиці починається у 614 році, коли перський цар Хосрой II захопив Єрусалим і забрав Господній Хрест, знайдений у IV столітті рівноапостольною царицею Оленою. 6 березня 631 року після перемоги візантійського імператора Іраклія I над персами, Животворящий Хрест був повернений в Єрусалим, на честь чого відбулися урочистості. Свято на честь Хреста Господнього закріпилося за третьою неділею Великого посту.

У давнину з другої половини Великого посту починалася підготовка до таїнства Хрещення на свято Пасхи Христової. У пам'ять про це, починаючи з середи, 22 березня, на кожній літургії Передосвячених Дарів читається єктенія «За тих, хто що готуються до просвічення». 

22 березня (цього року богослужіння переноситься на 21 березня) Православна Церква святкує день 40 Севастійських мучеників - на честь воїнів, які у IV столітті прийняли смерть за Христа. За традицією, цього дня печуть жайворонків, які символізують душі мучеників, які летять до Бога.

26 березня - пам'ять преподобного Іоанна Лествичника - великого подвижника і автора "Ліствиці".

"Православна спадщина України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся