Фото: athos-ukraine.com

Виставка афонських святинь у Києво-Печерській лаврі: сучасні ікони як свідчення українсько-афонських зв’язків

16:16, 10.02.2017
3 хв.

Ікона «Благословення Святої Афонської Гори» привезена з Афону влітку 2016 року. Список чудотворного афонського образу Богородиці «Скоропослушниця» у 2013 році привезений братією Дохіарського монастиря. У Запоріжжі написана ікона «Преподобний Паїсій Величковський і святий праведний Петро Калнишевський».

В Успенському соборі Києво-Печерської лаври нині триває виставка «Благословення Святої Гори Афон». Серед експонатів присутні як старовинні афонські святині, так і сучасні, що є свідченням міцних молитовних українсько-афонських зв’язків.

Старший науковий співробітник Національного Києво-Печерського заповідника Олена Лопухіна розповіла про про сучасні експонати виставки.

«Ікона «Благословення Святої Афонської Гори» була привезена з Афону до Києво-Печерської лаври влітку 2016 року. У першому ряду собору афонських святих зображені українські духовні діячі, життя яких було пов’язане зі Святою Горою. Преподобний Антоній Печерський у центрі, по боках від нього – великі київські князі Володимир Хреститель і Ярослав Мудрий, праворуч – преподобний Іоанн Вишенський – славнозвісний полеміст і борець за православну віру, преподобний Паїсій Величковський, засновник козачого українського Свято-Іллінського скиту, святий праведний Петро Калнишевський – благодійник афонських обителей та інші святі. Над собором святих – Богородиця, ігуменя Святої Гори; Києво-Печерська лавра і афонський Пантелеімонівський монастир, а також найдавніша обитель – монастир Пресвятої Богородиці Ксилургу, де з ХІ століття жили руські ченці» - коментує експонат Олена Лопухіна.

Відео дня

На виставці представлена фотокопія ікони. Оригінальний афонський дарунок постійно перебуває у академічному храмі Різдва Богородиці.

Список чудотворного афонського образу Богородиці

Ще одним прикладом сучасних українсько-афонських зв’язків є список чудотворного афонського образу Богородиці «Скоропослушниця». У 2013 році цей образ був привезений братією Дохіарського монастиря до Свято-Успенської Києво-Печерської лаври.

Напередодні відкриття виставки у Запоріжжі була написана ікона нової іконографії «Преподобний Паїсій Величковський і святий праведний Петро Калнишевський».

Iкона

Олена Лопухіна зауважила, що Паїсій Величковський, який відродив традиції духовного старчества та ісихазму, підтримував тісні зв'язки з Запорізькою Січчю. Кошовий отаман Петро Калнишевський був благодійником чернечої братії, що жила під духовним началом старця та інших українських афонітів. В Історичному архіві України збереглася частина листування між двома видатними діячами.

Українсько-афонські зв’язки, що беруть початок у давнині, продовжуються і сьогодні, свідченням цього є представлені на виставці сучасні афонські образи.

Нагадаємо, що виставка «Благословення Святої Гори Афон», яка відкрилася в Успенському соборі Києво-Печерської лаври наприкінці минулого року триватиме до 20 квітня.

Організаторами виставки виступили Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Благодійний фонд «Православний спадок України на Святій Горі Афон», Музей «Православна Україна» (Синодальний відділ УПЦ «Православ’я і культура»), Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, Київська духовна академія і семінарія, Національна історична бібліотека України, Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні.

«Православное наследие Украины на Святой Горе Афон» - для «УНИАН-Религии».

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся