У

Старовинна ікона Богородиці "Ізбавительниця": подарунок афонських ченців-пустельників львівській церкві

13:05, 09.02.2017
2 хв.

Історія списку ікони Богоматері «Ізбавительниця» пов’язана зі Львовом. Про це свідчить дарчий надпис на звороті, де зазначено, що 13 травня 1905 року ікона була надіслана як дар афонських найбідніших ченців-пустельників членам Львівського Ставропігійного Братства-Інститута до братської Успенської церкви.

Успенському соборі Києво-Печерської лаври на виставці «Благословення Святої Гори Афон», що триває нині, представлена унікальна ікона «Ізбавительниця».

Образ написаний у 1889 році в іконописній майстерні Пантелеімонова монастиря на Афоні олійними фарбами на дереві.

На думку старшого наукового співробітника Національного Києво-Печерського заповідника Олени Лопухіної, саме її написання, кольорова гамма і робить цей образ унікальним з-поміж інших списків.

Відео дня

«Ймовірно, за бажанням замовника в живопису ікони використано таке особливе сполучення кольорів. Фонове забарвлення образу виконано в блакитно-жовтих відтінках, що відповідало національним символам України. А на час написання ікони, ХІХ ст. – це символіка Галицької Русі», – розповідає Олена Лопухіна.

Науковець зауважує, що таке виконання поясняється тим, що історія списку ікони Богоматері «Ізбавительниця» пов’язана зі Львовом. Про це свідчить дарчий надпис на звороті, де зазначено, що 13 травня 1905 року ікона була надіслана як дар афонських найбідніших ченців-пустельників членам Львівського Ставропігійного Братства-Інститута до братської Успенської церкви.

Нині ікона є власністю Національного Києво-Печерського заповідника.

Як відомо, прототип ікони до 1889 року зберігався у схимонаха Мартиніана, насельника Пантелеймонівського монастиря на Святій Горі Афон. Коли ж було засновано Ново-Афонський Симоно-Канатинський монастир в Абхазії, афонські ченці подарували цю ікону абхазькій братії. В день першого святкування на честь ікони, в монастирі сталося диво – буря викинула на берег близько тонни риби.

Нагадаємо, що виставка «Благословення Святої Гори Афон», яка відкрилася в Успенському соборі Києво-Печерської лаври наприкінці минулого року триватиме до 20 квітня. Організаторами виставки виступили Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Благодійний фонд «Православний спадок України на Святій Горі Афон», Музей «Православна Україна» (Синодальний відділ УПЦ «Православ’я і культура»), Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, Київська духовна академія і семінарія, Національна історична бібліотека України, Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні.

«Православний спадок України на Святій Горі Афон» - для «УНІАН-Релігії».

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся