athos-ukraine.com

15 цікавих фактів про життя преподобного Максима Грека

15:32, 03.02.2017
5 хв.

Православна Церква 3 лютого святкує день пам'яті преподобного Максима Грека. Ми зібрали важливі факти про цього афонського подвижника з дивовижною долею та нелегким шляхом до святості.

Православна Церква 3 лютого святкує день пам'яті преподобного Максима Грека. Ми зібрали важливі факти про цього афонського подвижника з дивовижною долею та нелегким шляхом до святості.

1. Мирське ім’я преподобного Максима Грека, який народився у 1470 році в Арті (Греція) – Михаїл Триволіс.

Саме з династії Триволісів походив один із Константинопольських Патріархів. Окрім того, дядько преподобного Максима Дмитрій Триволіс був гарним другом Фоми Палеолога – брата імператора Візантії Константина ХІ і батька княгині Софії Палеолог, дружини князя Московського Івана ІІІ.

Відео дня

2. Майбутній святий у молоді роки дуже любив подорожувати.

Так, у 1480 році він відправився на острів Корфу (Греція), де вивчав класичні науки в Іоанна Мосха. Крім того, преподобний побував у місті Падуя, Феррарі, Болоньї, Флоренції, Мілані, Римі, Венеції, Парижі та Німеччині.

3. Спочатку преподобний Максим Грек був католиком-домініканцем.

Він чотири роки, з 1498 по 1502, працював у Венеції секретарем Джованні Піко де ла Мірандоли – викладав грецьку мову і переписував твори отців Церкви. Згодом він переїхав до Флоренції, де прийняв чернечий постриг у домініканському монастирі святого Марка. До речі, незадовго до цього, в цьому монастирі проживав Джироламо Савонарола. Він проповідував і майбутньому святому Православної Церкви Максиму Греку.

4. Любов до просвіти стала приводом для прийняття Православ’я.

Схоласт Іоанн Ласкаріс, побувавши на святій горі Афон, привіз до Флоренції дуже древні грецькі рукописи, які зацікавили преподобного Максима. У 1504 році святий Максим відправився на гору Афон у Ватопедський монастир, який славився великою бібліотекою. І незабаром він повертається у православну віру і вже через рік приймає чернечий постриг з іменем Максим на честь преподобного Максима Сповідника.

athos-ukraine.com

5. Преподобний Максим на горі Афон протягом десяти років мав послух збору милостині для афонських монастирів.

6. Серед творів преподобного Максима зустрічаються полемічні праці проти астрології, єресі, різноманітних суєвір’їв, таких як: тлумачення снів, гадання і сумнівні апокрифічні вчення.

7. Бесіда з турецьким послом стала причиною звинувачення преподобного Максима у державній зраді Великого князівства Московського.

Святому почали інкримінувати співробітництво з турецькою владою з метою введення в Московське князівство військ Османської імперії. 15 квітня 1525 року церковний суд засудив преподобного за державну зраду і відправив у заслання до Волоколамського монастиря.

8. Умови ув’язнення у Волоколамському монастирі були жахливі.

Преподобний Максим проживав у тісній, темній, сирій келії, в якій не робили провітрювання. Тому в кімнатці постійно відчувався запах гнилі і диму. Крім того,

святого відлучили від Причастя, а також заборонили відвідувати церкву. Святий писав, що одного разу його відвідав ангел, який сказав йому, що через ці страждання він уникне вічних мук.

9. Під час ув’язнення преподобний склав канон Святому Духу. Текст канону був записаний святим Максимом на стіні келії звичайним вугіллям.

10. У 1531 році, крім державної зради, преподобного Максима звинуватили у чародійстві.

11. Преподобний Максим не хотів отримати Святе Причастя через обман.

Митрополит Даниїл проголосив святому Максиму відлучення від Причастя і лише він міг зняти цю заборону. Навіть митрополит Макарій відповідав преподобному: «Ми шануємо Вас як одного зі святих, але не можемо Вам допомогти, допоки живий митрополит Даниїл». Преподобний Максим попросив митрополита Даниїла зняти накладену ним заборону, на що останній порадив святому Максиму прикинутись помираючим і прийняти Святе Причастя. Звісно, на такий нечесний крок преподобний Максим не пішов.

12. Святий Максим передбачив смерть сина царя Івана ІV Грозного.

У 1553 році преподобний Максим умовляв царя Івана ІV Грозного відмовитись від паломництва до Кирилового монастиря, щоб потурбуватись про вдів і сиріт тих, хто загинув від походу царя на Казань. «Залишся вдома, і Господь допоможе тобі. Твоя дружина і дитина будуть здоровими», – наполіг преподобний. Однак, цар не послухався святого Максима і вирушив далі у паломництво. Як результат, під час паломництва цар Іван ІV Грозний втратив восьмимісячного сина Дмитра.

13. Пам’ять святого звершується 3 рази протягом одного року.

3 лютого у день смерті, 19 липня у день всіх Радонезьких святих, а також у першу неділю після дня пам’яті апостолів Петра і Павла – у день собору Тверських святих.

14. У день відкриття мощей преподобного, 1591 року, відразу зцілились шістнадцять людей.

Крім того, мощі виявились нетлінними і дуже гарно пахнули. Також і частина мантії преподобного не зотліла.

15. Преподобний Максим Грек - небесний покровитель вчених, богословів, перекладачів, студентів та семінаристів. Молитовний заступник за місіонерів, катехитів і апологетів. Преподобному Максиму Греку моляться для утвердження у вірі, міцності духу і віри, розуміння православного віровчення і Писання, звернення до Православ'я іновірців і сектантів, у нього просять допомоги і підтримки при гоніннях за віру і несправедливому утиску влади.

Преподобному Максиму Греку моляться про зцілення від депресії і зневіри.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНИАН-Религии".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся