athos-ukraine.com

Виставка афонських святинь у Києво-Печерській лаврі: старовинна Іверська ікона Божої Матері (фото)

14:50, 03.02.2017
3 хв.

Це найбільш шанований чудотворний афонський образ. Представлений екземпляр - неточна копія Іверської ікони. Неточна, тому що це живописна репліка, що відтворює основні іконографічні риси. 

В Успенському соборі Києво-Печерської лаври нині триває виставка «Благословення Святої Гори Афон». Одним із експонатів якої є список Іверської ікони Божої Матері («Вратарниця») ХІХ ст. з афонського Пантелеімонівського монастиря.

Старший науковий співробітник Національного Києво-Печерського заповідника Олена Лопухіна детально розповіла про афонський список.

«Це найбільш шанований чудотворний афонський образ. Представлений екземпляр - неточна копія Іверської ікони. Неточна, тому що це живописна репліка, що відтворює основні іконографічні риси. Це зразок афонсько-руського іконопису, притаманного Пантеліймонівському монастирю у ХІХ ст.», - зазначила Олена Лопухіна.

Відео дня

Список з відомої чудотворної ікони Богоматері «Вратарниця» написано олійними фарбами на дереві. На звороті містить дарчий надпис і підпис, що святий образ виконано в іконописній майстерні Пантелеімонового монастиря, на Святій Горі Афон. Список, що представлений на виставці, датується 1889 роком.

Цей образ належить Національному Києво-Печерському історико-культурному заповіднику. І наразі експонується на виставці, поряд з іншими унікальними святинями, пов’язаними зі Святою Горою.

Оригінал Іверської ікони Божої Матері знаходиться в монастирі Іверон на Святій Горі Афон. Оригінальна афонська святиня ніколи не покидає своєї обителі. Спочатку вона розміщувалась в кіоті, над вхідними воротами в монастир, тому й іменується ще «Вратарниця». А сьогодні спеціально для неї збудовано храм Іверської ікони Божої Матері.

За церковним переданням, оригінальний образ Пресвятої Богородиці написав святий апостол Лука ще за життя Пресвятої Діви.

Сьогодні існує безліч інтерпретацій «Вратарниці». Список, що зараз перебуває на виставці в Свято-Успенському соборі Києво-Печерської лаври відрізняється від оригіналу. Він дещо відходить від канонів стилю, в якому виконано оригінал, але зберігає основні іконографічні риси.

Нагадаємо, що виставку «Благословення Святої Гори Афон», що відкрилася в Успенському соборі Києво-Печерської лаври наприкінці минулого року триватиме до 20 квітня.

Організаторами виставки виступили Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Благодійний фонд «Православний спадок України на Святій Горі Афон», Музей «Православна Україна» (Синодальний відділ УПЦ «Православ’я і культура»), Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, Київська духовна академія і семінарія, Національна історична бібліотека України, Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні.

«Православний спадок України на Святій Горі Афон» - для «УНИАН-Религии».

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся