athos-ukraine.com

Виставка афонських святинь у Києво-Печерській лаврі: рідкісні старовинні різблення (фото)

15:57, 02.02.2017
3 хв.

Хрести і різьблені ікони - рукодільна традиція XVIІ – XVIII ст., розповсюджена у монастирях Святої Гори. Афонські ченці витрачали на виготовлення робіт кілька місяців. Таке рукоділля вимагало терпіння та зосередженості, духовної і фізичної напруги. Трудомісткість процесу і ретельність у виконанні характерна для афонських майстрів. 

Колекція старовинних різьблених афонських святинь представена в Києво-Печерської лаври на виставці «Благословення Святої Гори Афон», що нині триває в Успенському соборі. 

Старший науковий співробітник Національного Києво-Печерського заповідника Олена Лопухіна детальніше розповіла про унікальні реліквії. 

«Хрести і різьблені ікони, що експонуються в двох вітринах, є матеріальним свідченням активних українсько-афонських контактів XVIІ – XVIII ст. Афоніти приїздили до України, а українські прочани – духовні особи і козаки, звершували паломництво до Святої Гори. Невеликі хрести та іконки, що несли благословення Святої Гори, були дарами і паломницькими реліквіями», - розповіла Олена Лопухіна.

Відео дня
athos-ukraine.com

На виставці можна побачити унікальні зразки - хрести та ікони, виконані у техніці мініатюрного різьблення по дереву, а саме з поширеного на Афоні кипарису.

Серед експонатів виставки є такі різьблені старовинні ікони, як складень «Різдво Христове», двобічна ікона з зображенням двунадесятих свят, воздвизальний хрест та інші. Інколи, таке дерев’яне різьблення обрамлювали сріблом. Ще в ХІХ ст. ця рукодільна традиція була широко розповсюджена в монастирях Святої Гори.

athos-ukraine.com

Олена Лопухіна зауважила, що мініатюрне різьблення по дереву було традиційним рукоділлям афонських ченців. На виготовлення робіт зазвичай витрачалось кілька місяців. А ще така деталізація вимагала не лише довготривалої праці, а й терпіння та зосередженості, духовної і фізичної напруги. Трудомісткість процесу і ретельність у виконанні навіть другорядних деталей була характерна для афонських майстрів у різних видах художніх ремесел.

athos-ukraine.com

Експонати виставки представляють собою культурно-мистецьку, історичну цінність та є власністю Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

Нагадаємо, що виставку «Благословення Святої Гори Афон», що відкрилася в Успенському соборі Києво-Печерської лаври наприкінці минулого року триватими до 20 квітня. 

Організаторами виставки виступили Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник, Благодійний фонд «Православний спадок України на Святій Горі Афон», Музей «Православна Україна» (Синодальний відділ УПЦ «Православ’я і культура»), Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, Київська духовна академія і семінарія, Національна історична бібліотека України, Міжнародний інститут афонської спадщини в Україні.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНИАН-Религии".

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся