goloseevo.com.ua

У Свято-Покровському Голосіївському чоловічому монастирі Києва 30 жовтня відзначають 28-ю річницю упокоєння черниці Аліпії (Авдєєвої) – подвижниці, особливо шанованої православними християнами в Україні.

Як повідомляє "Православний спадок України на Святій Горі Афон", святкова Божественна літургія в Голосіївському монастирі розпочнеться о 08.00.

«30 жовтня грецька делегація подарує ікону і черевичок від святих мощей святителя Спиридона Триміфунтського. Святиню привезуть настоятель собору святого Спиридона Триміфунтського (Керкіра, Греція) перший секретар Керкірський, Паксійській і Діапонтійських островів Митрополії архімандрит Іустінос (Константас) і архімандрит Агафон Дацьйос. У цей день, за традицією, двері обителі будуть відкриті майже добу, вже вночі сюди починають прибувати десятки тисяч людей - це кияни, паломники з усієї України, з ближнього і далекого зарубіжжя. Вони приїжджають, щоб помолитися і поклонитися матінці Аліпії в день її преставлення», - розповів намісник Голосіївського монастиря архімандрит Ісаакій (Андронік).

Відео дня

Офіційну делегацію в Україні супроводжує виконавчий директор Благодійного фонду "Православний спадок України на Святій Горі Афон" Андрій Ус. 

athos-ukraine.com


Також цього дня після Божественної літургії буде відслужена панахида по матінці Аліпії. Далі відбудеться традиційна святкова трапеза для паломників - роздача відомого монастирського частування на честь пам'яті матінки.

«Матінка Аліпія залишила заповідь: «Приходьте до мене, кричіть, і я почую». І люди приходять з життєвими проханнями і потаємними молитвами, відчуваючи любов матінки, її допомогу. Нікого вона не залишає без розради, молячись перед Господом за усіх нас. Через матінку Аліпію люди приходять до Бога», - зазначив намісник монастиря отець Ісаакій.

За даними Голосіївського монастиря, в 2015 році, в день пам'яті матінки Аліпії, монастир відвідали близько 100 тисяч віруючих.

*** Монахиня Аліпія народилася 16 березня (3 березня - за старим стилем) 1905 року. Була пострижена в чернецтво в 1940-х роках в Києво-Печерській лаврі. За покірливе несення скорбот і численні духовні подвиги Господь дарував їй дар зцілення і прозорливості.

У 1979 році монахиня Аліпія оселилася на руїнах знищеної в 1926 році Голосіївської пустелі, де несла свій духовний подвиг. Сюди до неї приходило безліч людей з проханнями про зцілення і духовну допомогу. 30 жовтня 1988 року монахиня Аліпія відійшла до Господа і була похована на Лісовому кладовищі міста Києва.

18 травня 2006 року по благословенню предстоятеля Української Православної Церкви митрополита Володимира тіло блаженної стариці перепоховали в Голосіївському монастирі, в усипальниці під храмом на честь ікони Божої Матері «Живоносне джерело».

Матінку Аліпію поки не зараховано до лику святих, водночас її шанування можна порівняти з шануванням православними християнами Матрони Московської. Дні поминання черниці Аліпії відбуваються 30 числа кожного місяця (у лютому - 28 числа), 30 жовтня, 16 березня, 18 травня, 30 серпня.

*** Серед християн усього світу, святитель святитель Спиридон вважається швидким помічником і покровителем у важких життєвих ситуаціях. Також святитель Спиридон відгукується на молитви тих, хто відчуває фінансові труднощі.