athos-ukraine.com

Днями з особливою урочистістю і пишністю відбулася інтронізація нового ігумена Свято-Пантелеимонового монастиря на Святій Горі Афон архімандрита Євлогія.

Про це повідомляє "Православний спадок України на Святій Горі Афон" з посиланням на грецький сайт Romfea.gr.

За афонським статутом пастирський жезл новому ігумену обителі архімандриту Євлогію вручив антипросоп Великої Лаври ієромонах геронт Никодим.

Відео дня

На панигирних урочистостях з нагоди інтронізації були присутні ингумен Хіландарського монастиря архімандрит Мефодій, представники Священного Кинота, ченці афонських монастирів, губернатор Святої Гори Аристос Космироглу і безліч паломників.

Божественну Літургію очолили архієпископ Астраханський Никон, єпископ Кинешемський Іларіон та єпископ Ахтубинський Антоній.

Послання від імені Священного Кинота озвучив секретар ієромонах Феофіл Пантократорський, вітальне слово на адресу нового ігумена промовив антипросоп Великої Лаври на Афоні ієромонах Никодим.

Ігумен Євлогій у своєму слові з нагоди інтронізації зазначив: «Сидячи на ігуменському місці не за власним бажанням, але за Промислом Божим і за любов братії монастиря, про яких я несу велику відповідальність».

Також ігумен висловив особливу повагу в адресу Вселенського Патріарха, під чиїм омофором знаходиться Свята Гора: «Дякую Його Всесвятість Вселенського Патріарха за його пастирську любов і підтримку, надану мені протягом мого п'ятирічного служіння на подвір'ї нашого монастиря в Константинополі».

Новий Ігумен також звернувся в адресу православних народів Росії, України, Білорусії, Молдови: «Хочу запевнити, що ми завжди молимося день і ніч про них», - підкреслив у своєму слові о. Євлогій.

На завершення новий ігумен сказав: «Цей день і година належить братії монастиря, яка обрала мене ігуменом. Всі ви знаєте, що більше 20 років я ніс послух зі смиренням у сані диякона до обрання мене ігуменом. Я ніколи не думав про игуменство в монастирі, бо мої попередники були високої духовної мудрості і високих обдарувань. Зі смиренням приймаю ваше обрання».

Після Божественної Літургії всі присутні гості та паломники взяли участь у святковій трапезі.

Автор фото: священик Антоній Демиденко.