Преподобний Євгеній Етолійский (1595 р. - 5 серп.1682 р.)

Преподобний Євгеній Етолійський: подвиг християнської освіти

15:48, 08.08.2016
2 хв.

Через 16 років просвітницької діяльності святий Євгеній переселяється до монастиря святої Параскеви, щоб жити відокремленим життям, але і тут навколо нього збираються нові учні, і формується школа при монастирі.

Про святого відомо, що народився він у 1595 році в невеликому гірському етолійському селищі Мегало Дендро. У молодості, рятуючись від жорстокості мачухи, йому довелося покинути будинок і знайти притулок у Влохському монастирі. Тут за його виховання береться ієромонах Арсеній, разом з яким преподобний вирушає на Афон. У Ксиропотамському монастирі на Святій Горі Євгенія висвячують в диякони.

Незабаром Арсеній залишає учня, щоб вирушити в паломництво по святих місцях, а преподобний Євгеній повертається в Троватський монастир.

У 1619 році здійснює паломництво на Святу Землю і в місті Олександрія приймає сан священика від патріарха Кирила Лукаріса. Перша літургія в сані священика ним була відслужена на горі Синай.

Відео дня

У 1622 році святий Євгеній Етолійський повертається на батьківщину і вдосконалює свою освіту в школах Трикали і Кефалонії. У Закінфі святий потрапляє в учні до Феофіла Коридалевса. Знаменитий вчитель поселив святого у себе, оскільки побачив у ньому обрану душу. Через 8 років патріарх Кирил Лукаріс закликає Коридалевса в Константинополь, і разом з вчителем переїжджає і преподобний Євгеній.

У Константинополі після страти Кирила Лукаріса преподобний присвячує себе захисту православ'я і навіть позбавляється священицького сану стараннями пролатинськи налаштованого патріарха Кирила Кондаріса. Новий Константинопольський патріарх Парфеній повертає святому Євгенуію сан, але бажаючи уникнути інтриг, які неминуче виникали навколо патріаршого престолу, преподобний повертається в рідні краї.

Тут святий Євгеній Етолійський вирішує присвятити себе викладацькій діяльності. У фортеці Етолік він засновує школу і збирає навколо себе безліч учнів. Пізніше преподобний відправляється в Карпенісій, де також засновує школу і вчить своїх послідовників життя за Євангелієм.

Через 16 років просвітницької діяльності святий Євгеній переселяється в монастир святої Параскеви, щоб жити відокремленим життям, але і тут навколо нього збираються нові учні, і формується школа при монастирі.

Земні дні святий Євгеній Етолійський закінчив 5 серпня 1682 року.

"Православна спадщина України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся