Святитель Кипріан / athos-ukraine.com

Православні наприкінці вересня відзначають день пам'яті преподобного Кипріяна, митрополита Київського.

Преподобний Кипріан народився близько 1330 року в Тирново (на той час - столиця Болгарії).

Після навчання він, за порадою свого духовного наставника та родича блаженного Євфимія, який потім став Патріархом Болгарським, відправився на Святу Гору.

Відео дня

Про життя на Афоні писав сам Кипріан у своєму посланні до ігумена Афанасія. Але в якому саме з монастирів він жив, невідомо. На Святій Горі він прийняв чернечий постриг. На Афоні він займався переписуванням і перекладом книг.

Пізніше він переніс на Русь зі Святої Гори плоди сучасної йому слов'яно-сербської писемності, яка розвивалася в колі слов'яно-сербських обителей.

Про Кіпріана дізнався благочестивий Патріарх Філофей. У 1364 році Кипріян уже був при Патріархові «ближнім його ченцем». Він прибув разом із ним з Афона.

У 1375 році Патріярх висвятив Кипріяна в митрополита Києва та Литви.

На Константинопольському Соборі, щоб уникнути поділу руської митрополії, вирішили поставити святого митрополитом на Русь після смерті святителя Алексія.

У Москві святителя зустріли несприятливо. Через кілька років митрополит Кипріян, який перебував у Києві, був запрошений Великим князем у Москву, в 1381 році. Блаженному Кіпріану довелося терпіти скорботи. Майже 30 років він керував Церквою, але з них не більше 18 років був дійсно митрополитом всієї Русі.

Святий Кипріан помер 29 вересня (за новим стилем) 1406 року.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".