1

Старець Єфрем Філофейскій (Арізонський) 24 червня відзначив день народження, йому виповнилося 90 років. Архімандрит Єфрем (в миру Іоанніс Мораітіс, грец. Ιωάννης Μωραΐτης) народився 24 червня 1928 року в місті Волос (Греція).

Отець Єфрем - духовне чадо старця Іосифа Ісихаста, про якого він написав книгу «Моє життя зі старцем Іосифом».

Філофейським старця Єфрема стали називати з 1973 року, коли він став ігуменом обителі Філофей і за короткий термін відродив у ній чернече життя. Потім Кінот Святої Гори благословив старця Єфрема на духовне керівництво трьох афонських монастирів: Ксіропотам, Констамоніт і Каракал. Вони і нині залишаються під його керівництвом, як і ряд обителей на материковій Греції та в Північній Америці.

Відео дня
2

У 1960 році грецький богослов протоієрей Іоанн Романідіс написав: «Святогорці мають негайно направити своїх представників у США і заснувати там чернечі обителі, в іншому випадку Православ'я на Американському континенті очікує неминуча загибель».

Кілька років по тому монастирі старця Єфрема з'явилися в багатьох регіонах США і Канади: Нью-Йорку, Техасі, Флориді, Вашингтоні, Північній Кароліні, Пенсільванії, Іллінойсі, Каліфорнії, Мічігані, Монреалі та Торонто.

Головний - монастир святого Антонія Великого в Арізоні, тому старця називають Єфремом Арізонським, або «апостолом Америки».

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".