1

Православні християни на початку квітня відзначають день пам'яті преподобномученика Євфимія Афонського. Панігір святкує Іверський скит.

Єлевферій, в майбутньому святий Євтимій народився на Пелопонесі.

Він навчався в сільському училищі, потім - у вищому еллінському. Потім вони з братом перейшли в Константинополь, в училище Куручешме. Після навчання брати вирушили в Ясси до свого батька, де він був у справах торгівлі.

Відео дня

Через два роки він захотів відвідати Святу Гору, куди відправився через Константинополь. Але в той час була Російсько-Турецька війна, і святий відправився до Одеси в надії пробратися звідти на Афон. Але це йому не вдалося, і він повернувся до Бухареста, де півтора року прослужив у російського чиновника і французького консула. Тут він по молодості захопився гріховним життям, відрікся від Христа і прийняв іслам. Потім він зі сльозами каявся у скоєному.

Під час відвідування в Адріанополя Єлевферий втік у митрополію, а потім в храм, де під час кадіння усвідомив, що лише він один позбавляється благодаті.

Через три місяці турки повернулися до Константинополя. Він втік від мусульман і прийшов у патріарший будинок, відшукав там одного знайомого духівника, родом з Пелопонесса, сповідався йому.

Елевферий прийшов у будинок російського посольства, де йому дали християнський одяг.

Через чотири дні знайшлося судно, що пливло в Стрімонську затоку, і яке причалювало до берегів Святої Гори, на ньому і відправився туди Елевферий. Паломники прибули до Великої лаври, де застали патріарха Константинопольського Григорія. Елевферий ходив щодня до духівника Мелетія. Через 40 днів він був помазаний миром, і знову став християнином.

Святий перейшов до скиту святої Анни до ієрея Василія, якому він сповідував все минуле своє життя. Тут він жив 20 днів відлюдником, а потім попросив духівника благословення на муки.

Святий відправився в Константинополь, де його спершу не могли розпізнати. У день Преображення Господнього святий причастився і зустрівся зі святогорським ченцем Панкратієм, родом з Пелопонесса, який порадив святому повернутися на Афон і ще підготуватися до подвигів.

Прибувши на Святу Гору, Єлевферій оселився в Дохіарі, а пізніше пішов в скит, що належить Ставронікітській обителі, до духівника Кирила. На шляху в скит святий зайшов в Іверон, щоб побачитися там з братом своїм Онуфрієм. Святий підв'язати в подвигах, пості та молитві.

Уві сні святий побачив юнака, який сказав: «Єлевферій! Ось знаряддя, силою якого перший цар християнський, великий Костянтин, переміг ворогів своїх: візьми оне, теки і ти своєю дорогою ». Мученик знову відправився в Константинополь, розповівши перед цим, що йому також в являлася Богородиця, Яка поклала йому на голову руку і він сповнився радості.

Йдучи на муки, святий зайшов в Іверську обитель попрощатися з Онуфрієм і помолився перед чудотворною іконою Богородиці.

Святий і ще один послушник прибутку вони в Калліполь. Вони причастились.

Потім, після тривалих умовлянь, під час яких турки хотіли умовити його знову відректися від Христа, Євфимію усікли голову мечем.

Йому хотіли зв'язати руки, але мученик не дозволив і сказав йому: «Для чого тобі в'язати мене, коли я прийшов сюди некликаним? Адже ти не привів мене, як злочинця?». Святий був відведений на страту, тримаючи в правій руці хрест, а в лівій ваіі.

Досягнувши місця страти, кати зупинилися. У цей час мученик, ставши обличчям на схід і простягнув руки до неба, сказав про себе і про весь світ молитву, перехрестився, поцілував хрест і він нахилив голову під кару зі словами: «Господи! В руки Твої віддаю дух мій». Тоді кат ударив мечем, але не відсік її відразу. «Січи точніше», - сказав мученик. Але і вдруге вийшло так само. Потім йому перерізали горло, і так виповнилося пророцтво мученика, який він раніше говорив, що заріжуть його як вівцю.

Це сталося 4 квітня (за новим стилем) 1814 року, у Вербну неділю.

Глава святого преподобномученика Євфимія знаходиться на Афоні в обителі святого великомученика Пантелеімона.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".