1

Паломник Гліб Нуралін на своїй сторінці в Фейсбук поділився фотографіями скиту Мілопотамос. Ця обитель знаходиться на південній стороні Афона між Великою Лаврою і монастирем Іверон.

3

«Цей скит знаменитий своїми виноградниками, які займають площу в 50 гектар, і своїми високоякісними винами. На фотографіях видно, що скит має сучасне виноробне обладнання. За переказами, засновник Великої Лаври, святий Афанасій Афонський, очистив площу від чагарників і каменів, посадив виноградники, оливкові дерева та побудував млин. Звідси надходили на потреби Великої Лаври оливкова олія й виноградне вино», - написав Гліб Нуралін.

3

Він також зазначив, що святий Афанасій у Правилах 985 року вказав, коли і як пити вино ченцям.

Відео дня
3

«Цікаво, що ці правила майже без змін діють і донині у всіх монастирях Афона. Піст і молитва для ченців найголовніше. Під час багатоденних постів, а також в пісні (дні - ред.): понеділок, середу та п'ятницю пити вино не благословляється. Для літніх людей і тих, хто виконує важку роботу, в цьому питанні є деякі послаблення», - зазначив паломник.

3

Чоловік також розповів, якою саме має бути міра вживання вина у святогорців.

2

«Преподобний Афанасій визначив і міру вживання вина для ченців. Він писав, наприклад, що у Великий піст у вихідні дні дозволяється дві красовулі (спеціальний стакан для вина) на обід та одну ввечері. А також він вказав, як пити вино в монастирі, і це правило на Афоні теж зберігається до сьогоднішнього дня. Коли ченці збираються на трапезу, ігумен вдаряє у спеціальний дзвіночок і благословляє «страви і пиття». Незабаром чути другий удар дзвіночка, після чого ченці та гості можуть пити воду й вино. Третім ударом у дзвіночок сповіщається про закінчення трапези», - написав Гліб Нуралін.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

2