1

Паломник Максим Волинець на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук поділився аудіозаписом з повчаннями афонського старця Гавриїла Кутлумушського.

«Багато хто думає, що багатий - це той, хто має багато, а бідний - хто має мало. Це помилка. Багатий - не той, хто має багато, а той, хто потребує багато чого. Бідний - це не той, хто має занадто мало, а той, хто бажає занадто багато. Хочеш зробити когось багатим - потрібно зменшити його бажання», - сказав афонський старець.

Він також розмірковував над питанням про мету життя людини.

Відео дня

«Навіщо ми живемо на цій землі? Ми живемо, щоб прославляти Бога і дарувати людям радість. Найбільша радість, яка у нас є в житті - це та радість, яку ми даруємо комусь. Святий Іоанн Златоуст говорив з цього приводу: та людина, яка жертвує комусь, і чим більше може жертвувати - тим краще, ця людина падає в обійми Бога, купуючи тим самим рай, і святі чекають його на Небесах», - розповів отець Гавриїл Кутлумушський.

Святогорець процитував преподобного Гавриїла.

«Преподобний Гавриїл юродивий говорив з цього приводу наступне: в останній момент людство врятує доброта й любов. Доброта відкриває ворота до раю; смиренність відкриває дорогу в рай; любов дає можливість проявитися Самому Богу. І він говорив своїм духовним синам, преподобний Гавриїл, робіть добро, щоб люди мали дорогу до Бога», - сказав афоніт.

Старець Гавриїл розповів, який «автомобіль» їде в рай, а який - в пекло.

«Автомобіль, навантажений чеснотою, але за кермом якого сидить гординя, їде прямо в пекло. Автомобіль, навантажений гріхами, але за кермом якого сидить смиренність - їдепрямо в рай. Преподобний Гавриїл говорив з цього приводу, що в пеклі будуть і архієпископи, і патріархи, і настоятелі, і духівники, і ченці, і миряни, і цнотливі. Лише смиренні люди не підуть у пекло. Смиренна людина - це та, яка вважає, що всі святі, а вона одна грішна», - підсумував святогорець.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".