1

Інформаційний портал Святої Гори Афон в Youtube опублікував відео з повчаннями відомого старця Гавриїла Афонського.

У відео старець Гавриїл розповідає маловідомі та цікаві історії з життя на Святій Горі, які важливо знати кожному християнину. Він розмовляє грецькою мовою, але відеосюжет перекладено російською.

«На грішника, який з жахом дивиться на свій стан, Господь у цей час дивиться на нього, як на майбутнього святого. Так що ніколи не можна судити людей за зовнішністю. Іноді ми

засмучуємося через те, що не можемо робити багато поклонів, або строго поститись, але постав собі питання: «Чого боїться сатана?». Хіба він боїться поклонів, хіба він не постить більше нас? Сатана боїться одного - чистої сповіді помислів і повного послуху. Тоді людина стає для нього недоступною», - зазначив афонський старець.

Отець Гавриїл також розповів повчальну історію, яка сталася на Святій Горі.

«У нас на Афоні був такий випадок, у монастирі Григоріат був такий ігумен Гавриїл, відомий старець, і був там один ревний чернець, який робив 5 тисяч поклонів на добу, але він благословення на це не брав, а робив це по своїй ретельності і волі.

Одного разу випадково ігумен запитав його: «Отче, а скільки ти робиш поклонів?». А той відповідає: «Всього 5 тисяч». «А хто тобі дав благословення?». На це чернець не міг нічого відповісти. Тоді мудрий ігумен говорить йому: «Від сьогоднішнього дня роби стільки ж поклонів, скільки роблять все отці монастиря - 300». І що ж ви думаєте! Наступного же дня цей монах прийшов до ігумена, і з жалем сказав: «Герондо, я не можу понести тяжкості того правила, яке ти на мене поклав». «А в чому тяжкість?», - здивувався ігумен. «Мені важко робити 300 поклонів», - відповів чернець. «Але хіба ти до цього не робив 5 тисяч?», - здивувався ігумен.

Ось які легкі подвиги без благословення, які вирощують нашу гординю. Він не міг робити 300 поклонів, а тому втрачав своє високе положення в власних очах і ставав як усі. Гординя позбавлялася їжі і починала обливатися кров'ю», - розповів старець Гавриїл.

На Хрестопоклонному тижні Великого посту старець Гавриїл переніс операцію, і знаходиться лікарні.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".