1

На Youtube-каналі Інформаційного порталу Святої Гори Афон опубліковано відео з повчаннями старця Гавриїла Афонського (Карейського). Він розповідає історії з життя на Афоні та дає настанови.

«Одного разу відомий старець Єфрем Катунакський прийшов у монастир Ватопед і на зустрічі ватопедські отці вирішили скористатися можливістю й запитали його:« Геронде, дай нам якісь повчання про розумову молитву. Отець Єфрем відповів так: «Мене старець не вчив розумної молитви, а вчив лише послуху». Отже, основа духовного життя будь-якого християнина, а тим більше ченця - чиста сповідь помислів і повний послух духівнику. Чернець взагалі має відповідати: «Вибачте, благословіть», щиро, від усього серця. І відразу згадуємо, що нічого, крім цього не боїться сатана. Все інше для нього - всього лише благочестиві гри», - йдеться у відеоролику.

Старець Гавриїл розповів про особливості прийняття в монастир людини, яка раніше була одруженою.

Відео дня

«Отці нам заповіли, що мирянин, який мав сім'ю, ніколи вже не стане справжнім послушником. А чому? - Тому, що він сам уже був старцем у сім'ї. І підкорятися він вже не зможе. Тому після 40 років взагалі не приймають у монастирі. А якщо приймають людину, яка мала сім'ю, то вже приймають за ікономією і багато в чому надають поблажливості. Так що однакових вимог до всіх у монастирі бути не може», - сказав старець Гариїл.

*** Ікономія (від грец. Οἰκονομία - улаштування будинку, справ) - християнський принцип богослов'я і рішення церковних питань з позиції поблажливості, практичної користі, зручності.

За відео матеріалами Інформаційного порталу Святої Гори Афон.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".