1

На англомовному блозі athosweblog паломники Герман Вугд (Herman Voogd) і Бас Кампс (Bas Kamps) продовжують ділитися враженнями про перебування на Святій Горі. Цього разу вони відвідали скит Великої лаври Продром на честь Іоанна Предтечі.

«Безпосередньо від Лаври починається стежка, яка переходить на відкриту дорогу, зроблену з бетонних плит. Але, на щастя, через 800 метрів стара дорога веде по прямій, веде майже до моря (близько 500 метрів до нього). Прохід дуже закритий через густу рослинність [...]. Перед найбільшим дерев'яним хрестом на південному хребті відкривається панорамний вид», - написав блогер.

Далі чоловік описав, яким постав перед ним скит Продром.

Відео дня

«Тут ми бачимо скит Продром з цієї високої точки, у ранковому світлі. Величезний скит виглядає майже симетрично звідси. Ми побачили двох ченців, що стоять біля воріт і робочих біля вантажівок.

2

Кипариси дають гарний темний контраст. Сонце сяє в морі. Я писав раніше про це місце, коли ми подорожували від Кавсокалівіта до Продрому в 2013 році», - написав Бас Кампс.

Далі він продовжив розповідь, про те, що було видно з їх точки огляду.

«З цього ж місця ви також можете побачити кінець півострова - район Акратос. Там ми бачимо величезний грецький прапор і візантійський прапор (жовтий з двоголовим орлом). Це келія, в якій живе монах Іосиф, який любить махати грецьким прапором, щоб вітати пілотів на винищувачах, які пролітають повз. Йому навіть дали льотний костюм. Отець Іосиф живе на краю святого світу, приблизно в 200 метрах над морем. Прямо внизу знаходилася знаменита келія Афанасія, засновника чернечого життя на Афоні», - зазначив паломник.

2

Бас Кампс розповів, що електроенергією монастир постачають сонячні батареї та вітряні млини.

«Велике поле сонячних батарей встановлено не дуже далеко від Продрома. Вітряки також можна побачити тут. Настільки добре видно, як багато зусиль докладається до сталої енергії на Святій Горі. Таким чином, монахи завжди матимуть всю електричну енергію, необхідну їм для виконання своїх завдань нині й у далекому майбутньому», - написав він.

1

Другой блогер, Герман Вугд, дополнил его рассказ фотографией.

«Место, где были сделаны эти фотографии, называется Таврокалыво (Tavrokalyvo). Расстояние от этой точки до Подрома по прямой составляет 1200 метров. Путь из Лавры явно идет с севера и поворачивает направо на красную звезду в направлении Кавсолаливита и Скита Святой Анна. Также видна зигзагообразная дорожка к Продрому», - подытожил блогер.

По материалам athosweblog.com.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".