1

Священний Кінот Святої Гори Афон в останні роки виступав проти масової практики з метою створення точних копій знаменитих чудотворних ікон, які потім були передані в різні міста, на парафії.

Адміністрація Святої Гори в лютому надіслала листи всім монастирям і їх скитам, щоб «проявити стриманість та уникнути подібних подій», згідно з рішенням Кінота кінця минулого року. Питання буде розглянуто на подвійній раді, що складається з постійних представників 20 монастирів, на якому буде прийнято остаточне рішення.

Причиною такого рішення Священного Кінота є гостра критика практики, яка в останні роки стала свого роду модою, оскільки окремі єпископи та навіть місцеві церкви щосили намагаються придбати такі копії. Грецькі ЗМІ вказують в якості ініціатора створення точних копій чудотворних ікон настоятеля монастиря Ватопед архімандрита Єфрема, який часто супроводжує копії в різних містах по всій країні.

Відео дня

Критики вважають, що мотивація для створення таких копій не є духовною, а фінансовою. Ікони супроводжуються «рекламою» серед віруючих, що копія, завдяки її повній переписці з оригіналу, також є чудотворною. Точні копії ікон зустрічають з майже державними почестями і гучними святкуваннями.

За останні 5 років у Греції було близько 30 подібних зустрічей. Часто точні копії замовляються на кошти багатих бізнесменів, які лестить своїм амбіціям. Це призводить до профанації шанування ікони, вважають критики, і породжує звинувачення в жадобі та використанні релігійних почуттів віруючих, вважають критики.

Нещодавно два настоятеля афонських монастирів обмінялися гострими відкритими листами, обговорюючи це питання, це свідчить про те, що це питання є болючим для Святої Гори. Архімандрит Григорій, настоятель монастиря Дохіар, публічно засудив практику Ватопедського монастиря, який подорожує по країні з точними копіями чудотворних ікон. Архімандрит Єфрем відповів, що ці копії були створені відповідно до канонічних норм і за згодою місцевого єпископа, а сам він не мав особистої вигоди від таких поїздок.

Переклад за матеріалами dveri.bg, orthochristian.com.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".