7

Православні християни 18 березня (за новим стилем) відзначають день пам'яті афонського святого - мученика Іоанна Болгарина.

Святий Іоанн народився в Болгарії. Він відрікся Христа, але пізніше усвідомив, який великий гріх скоїв і розкаявся.

Він покинув батьківщину і прибув на Афон. Тут він зупинився у Великій лаврі, де прожив три роки під духовним керівництвом у старця.

Відео дня

Совість не давала йому спокійно жити - він перебував у смутку і весь його вигляд говорив про те, що людина терпить якесь велике зло - зречення від Христа.

Будучи не в силах терпіти докори сумління, мученик покинув Святу Гору і прибув до Константинополя. Тут він одягнувся в турецький одяг й увійшов у мечеть Айя-Софія. Він став хреститися і молиться, чим вразив агарян. Вони підійшли до нього і стали розпитувати, для чого він так робить.

Іоанн без страху сповідав себе християнином і пояснив, що як християнин він творить на собі хресне знамення і поклоняється Христу - Істинному Сину Божому й Богу.

Мусульмани намагалися навернути святого знову в іслам, але він залишався твердим у своїх переконаннях.

Тоді його вивели за двір святої Софії й обезголовили. Таким чином, в 1784 році Іоанн спокутував свій гріх зречення від Христа і став святим мучеником. Йому було 19 років.

"Православний спадок Україні на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".