1

Православні християни 14 березня (за новим стилем) відзначають день пам'яті афонського святого преподобного Агапія.

Про життя святого Агапія до прийняття чернецтва не збереглося відомостей. Преподобний був послушником у одного старця, який виконував подвиг безмовності в келії Святої Трійці в місцевості Коліцу, яка належала монастирю Ватопед.

Одного разу святий вийшов до моря, щоб випрати свої речі. На нього напали агаряни, які схопили його і відвезли з собою в місто Магнісію. Тут вони продали Агапія теж агаряніну. Святий перебував у рабстві 12 років. Його скували в кайдани, в яких йому доводилося багато працювати.

Відео дня

Ночами святий зі сльозами молився Богородиці, щоб Вона звільнила його з полону й важкої роботи. Пресвята Діва почула його молитви та явилася преподобному уві сні і звеліла йому не боячись йти до свого духівника.

Прокинувшись Агапій побачив диво - ланцюги з нього спали, а двері були відкриті. Преподобний зрозумів, що йому допомогла Сама Божа Матір. Він безперешкодно вийшов із дому і відправився на Святу Гору.

Коли він прибув на Афон, старець подумав, що святий обдурив агарян і сказав: «Чадо, агаряніна ти обдурив, але Бога ніхто і ніколи не обдурить; в судну годину ти повинен будеш дати відповідь за ті срібняки, які витратив твій пан на покупку тебе, щоб мати тебе помічником у своїх нуждах: тому, якщо ти істинно бажаєш собі порятунку, йди назад до свого пана і служи йому. Вчинивши так, ти будеш справжнім рабом Божим і вірним Його служителем; коли ж Бог просвітить пана твого, він сам дасть тобі відпустку».

Святий Агапіт сприйняв ці слова старця, як від Бога і повернувся до агарянина, який тоді його купив. Агарянин дуже здивувався, коли побачив його і запитав, як йому вдалося втекти, і чому він тепер повернувся.

Преподобний все йому розповів. Агарянин здивувався чеснотам старця і християнській вірі, і його душа пом'якшала.

Агарянин разом з Агапієм і двома своїми синами прибув на Афон, до старця. Там вони прийняли хрещення, а потім - чернечий постриг. Вони стали духовними дітьми старця, а потім, після його смерті, святого Агапія.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".