1

Схимонах Іосиф з Ватопедського монастиря був відомим і шанованим у православному світі духівником. В інтернеті опубліковано переклад збірки його повчань, зокрема про зміни і викривлення в духовному житті.

Старець порівняв зміни в духовному житті з погодою.

«Хоч ми і знаходимося посеред зими, вчорашній день був хорошим, сонячним. У нас з'явилася надія, що погода і надалі буде м'якою, але ось сьогодні знову настала негода. І ось ми знову замкнені в домі, закинувши всі наші справи. Ми змушені зайняти оборонну позицію та перечекати, поки не пройде негода, яка, як всім нам відомо, є тимчасовим явищем. Подібні зміни погодних умов відбуваються і в нашому духовному житті. Повороти і спотворення є наслідком падіння людини», - говорив старець Іосиф.

Відео дня

«... Тепер вона (людина - ред.) схильна до спотворень, які стали невід'ємною частиною її духовного світу, і не має влади вона ні над чим у своїй особистості. І не може знати, що знайде в ній. Лише сила розуму збереглася у неї, і з її допомогою вигадує вона способи врятуватися від небезпек, що виникають від спотворень. Це велика мудрість, яка покликана допомогти нам, монахам, врятуватися, бо життя наше є уважне вивчення совісті», - розповідав отець Іосиф.

Святогорець розповів, як уникнути спотворень.

«... необхідно навчитися у всьому, до найдрібніших подробиць, управляти спотвореннями. Спотворення, як ми вже говорили, подібні до погодних умов. Вони не постійні, але мінливі в часі. Вони не мають нікого лякати, не мають змінювати хід нашого життя.

Візьмемо, наприклад, моряків. Вони не змінюють свою професію, коли море перетворюється в пекло, коли на ньому шторм. Що ж вони роблять? Просто кидають якір у бухті та перечікують. А потім продовжують свій шлях, не піклуючись більше про минулий шторм. Так і ми не маємо страху, якщо вміємо правильно справлятися зі спотвореннями. За допомогою спотворень сатана намагається пробудити в нас страх, перетнути нам дорогу. Однак, добре знаючи заздалегідь, що спотворення тимчасові й обманом прокравшись у нашу душу явища, ми не будемо звертати на них уваги, але, подібно морякам, кинемо якір і будемо чекати, коли пройде шторм і ми зможемо продовжити наш шлях», - говорив афонський старець.

Він також підкреслив, що подібні спотворення є спокусами, які в результаті приносять благо.

«Спотворення викликаються різними причинами. Однак, незалежно від того, праворуч або ліворуч вони приходять, спокуси мають одну мету - благо, користь для людини. Господь життя і смерті, перш ніж допустити, щоб що-небудь сталося з людиною, має розсудити по Своїй Божественній

справедливості, яка неодмінно судить на благо людини. Бо любов і промисел Божий, як і всі божественні досконалості, суть божественні і досконалі. Бог незмінний, так що жодне Його рішення не може спонукати зло. [...] Якщо Господь допускає - і особливо в людині, яку настільки сильно полюбив, що «власного Сина свого не пощадив» - спотворення, спокусу, то Він допускає їх з любові, для її ж користі», - говорив отець Іосиф.

*** Схимонах Іосиф Ватопедський був учнем старця Іосифа Ісихаста. Старець Іосиф Ватопедський багато потрудився для відновлення Ватопеду. Він було відомий у православному світі як досвідчений духівник. Помер 1 липня 2009 року.

За матеріалами pemptousia.ru.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".