1

Православні християни 8 марта (за новим стилем) відзначають день пам'яті афонського святого преподобномученика Даміана.

Святий Даміан народився в сім'ї благочестивих християн. У юності висловив бажання прийняти чернецтво.

Святий відправився на Святу Гору, і був пострижений в обителі Філофей. Пізніше він покинув монастир і приєднався до безмовника й подвижника на ім'я Дометій. Тут, під його керівництвом,

Відео дня

Даміан прожив три роки. Живучи подвижницьким життям, він удостоївся чути голос згори: «Даміан, не своєю лише користі тобі слід шукати, а й користі інших».

Преподобномученик залишив Афон і відправився на гору Олімп, де став проповідувати слово Боже, спонукаючи християн до покаяння і творіння добрих справ.

Однак, знайшлися недоброзичливці, які обмовили його, називаючи спокушеним й обманщиком. Його почали переслідувати.

Даміан піддався гонінням й оселився в Аграфській єпархії, а потім повернувся в Кіссово. Тут він заснував монастир і разом з братією невпинно молився. Святий удостоївся дару чудотворення. До нього приходили віруючі за порадою та допомогою.

Одного разу по монастирських потребам він відправився в селище Вулгаріні. Дорогою його схопили агаряни і привели до володаря Ларіського, кажучи, що він обурює християн.

Даміана жорстоко побили, а потім, скувавши шию і ноги важкими ланцюгами, кинули до в'язниці. Потім протягом 15 днів його безперервно мучили, а потім намагалися звабити і ласкаво вмовляли зректися Христа. Святий залишався твердий у своїх переконаннях і викривав мусульманську віру, називаючи їх пророка лжепророком, а Христа - Богом істинним, заради Якого він готовий зазнати будь-яких мук. Розгніваний мучитель наказав убити його і спалити тіло.

Його схопили і відвели на страту через повішення. Один з катів вдарив його по голові, мотузка зірвалася і він сильно вдарився головою. Тоді його, ще живого, кинули у вогонь і спалили, а попіл висипали в річку Пініон.

Він прийняв муки за Христа 8 марта (за новим стилем) 1568 року.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".