1

В англомовному блозі athosweblog Бас Кампс (Bas Kamps) продовжує ділитися враженнями про відвідини Великої лаври.

«Проходимо через кухню. Вимощені бруківкою камені виглядають так, ніби їх полірували століттями. Сильний захват від краси, до тремтіння», - написав Бас Кампс.

2

Він також опублікував фото, зроблене з келії, розташованої біля східної стіни.

Відео дня

«Огляд з чотирма куполами; один рожевий, один помаранчевий і два червоних. Червоні утворюють верхню частину Кафоликона. Рожевий - вершина каплиці святого Миколая. [...] Каплиця розташована між північною стіною таі трапезною, із позначкою за червоною завісою», - зазначив блогер.

2

Паломник опублікував фотографію з таким же видом, але 100-річної давнини.

«Стовпи з левами заслуговують на увагу. Герман присвятив спеціальний пост цій каплиці, з тією ж картиною, французького фотографа Чарльза Мартеля. Червоний купол кафолікоса зі світлодіодним куполом; 1000-річний кипарис, названий на честь засновника Великої лаври, Афанасіос, затьмарює купола», - написав він.

2

Бас Кампс сфотографував кафоликона з тильного боку, відразу після того, як сонце сховалося за кипарисом. Також він опублікував фото француза Роджера Ле Барона, зроблене 100 років тому.

3

Потім автор описав, в яких умовах живуть паломники у Великій лаврі.

«Як паломник, ви спите в одній великій кімнаті на першому поверсі. Тут багато односпальних ліжок в одній кімнаті. Пластикові тапочки пропонуються, як зазвичай. Підпирають низьку стелю великі старі балки. Чоловіки готуються до ночі. Збирають предмети першої необхідності, трохи читають, розмовляють, перевіряють смартфони, дивляться на стелю і хропуть. Хто найближче до вимикача, був такий добрий, що вимкнув світло на ніч», - зазначив блогер.

2

Наступного ранку перед від'їздом з Лаври паломник сфотографував Святу Гору в ранковому світлі.

За матеріалами athosweblog.com.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".