2

У Москві в храмі преподобної Євфросинії презентували тритомне перекладне видання «Новий Афонський патерик», підготовлене Свято-Преображенським скитом Данилова ставропігійного чоловічого монастиря, яке вийшло у світ у видавництві «Орфографія».

Переклад здійснено за виданням, складеним на Святий Горі та виданим у Греції в 2011 році.

Автор тексту побажав залишатися невідомим. Він більше 30 років збирав і записував історії з життя, які свідчать про подвиги святогорців.

Відео дня

У присвяті видання зазначено: «Новопрозябшим паросткам пустелі, юним ченцям і черницям з молитовним побажанням від щирого серця полюбити чернечий переказ, вкоренитися в ньому й від нього харчуватися, щоб свого часу принести плоди».

У книзі є відомості про відомих старців, таких як Іосиф Ісіхаст, отець Єфрем Катунакський, преподобний Порфирій Кавсокаливит і Паїсій Святогорець.

Редактор видавництва «Орфографія» ієромонах Пантелеймон (Корольов) розповів про те, що таке патерик, і зазначив, що він є прикладом виконання заповідей Божих афонськими ченцями, нашими сучасниками. Житія відносяться до кінця XIX - початку XXI століть.

До першого тому увійшли житія 25 афонських подвижників. До другого тому - короткі історії про афонських ченців і їх повчання. Історії розміщені в алфавітному порядку, за іменами старців. Більшу частину третього тому становлять вислови преподобного Паїсія Святогорца, які корисно знати кожному християнину.

Також ієромонах Пантелеймон представив нову книгу «Життя у Христі згідно з вченням святителя Григорія Палами».

За матеріалами patriarchia.ru.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".