1

Православні християни 1 березня (за новим стилем) відзначають день пам'яті афонського святого преподобномученика Романа.

Святий Роман народився в Карпенісі, тому його називають Карпенісійським. Його батьки були простими безграмотними людьми, і сам він довгий час не знав грамоти та догматів віри.

Почувши про святі місця Єрусалиму, він захотів відвідати Святу Землю і незабаром туди відправився. Потім він відвідав лавру святого Савви Освяченого, де почув про подвиги мучеників і про вічні блага, яких вони удостоїлися. Так він захотів і сам отримати блага в Царстві Небесному. Він розповів про це бажання Патріарху Єрусалимському, який не благословив його на такий вчинок, кажучи, що так він ще більше направить гнів турків на християн.

Відео дня

Тоді святий відправився в Солунь, де постав перед суддею та сповідував себе християнином, славлячи Господа, та хулив іслам, називаючи його брехливим віруванням, порівнював вчення з байками. За такі слова суддя наказав побити святого йнамагався вмовити відректися від Христа.

У той час капітан солунських галер знаходився в місті. Він попросив у судді, щоб він віддав йому мученика для корабельної служби. Аргументуючи, що така служба буде більш жорстокою, ніж будь-які муки. Судді сподобалася така пропозиція. Привівши на судно святого, капітан велів поголити йому волосся та бороду.

Пізніше друзі капітана, які були християнами, викупили у нього святого й допомогли йому відправитися на Афон. Тут він став учнем преподобного Акакія, який ніс подвиг безмовності у скиту обителі Кавсокалівіт. Також він прийняв чернецтво з ім'ям Роман.

Проводячи життя в молитві і стриманості, він все ж таки не полишав намірів постраждати за Христа. Учень і вчитель стали посилено молитися і постити для вирішення цього питання. Святий Акакій отримав одкровення, що є Божа воля, щоб він прийняв мученицьку смерть.

У день П'ятидесятниці Роман, одягнувшись у чернечу рясу й отримавши благословення старця, відправився в Константинополь. Там його помітили, завдяки собаці, нечестивій тваринідля мусульман, з яким святий гуляв по ринку. Святий, на розпитування агарян, говорив, що взяв собаку, щоб годувати її, як християни годують їх, мусульман.

Святого побили і відвели до візира. Його вмовляли зректися Христа; тримали сорок днів у колодязі, але нічого не зломило його віри. Він помер, урезультаті усічення голови мечем.

Три ночі тіло святого мученика лежало в осяяне Небесним світлом, а потім його мощі викупили англійці та відвезли до Британії. Хустинку, якувимочили у його крові, відвезли на Афон, у Дохіар.

Святий Роман мученицьки постраждав за Христа в 1694 році.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".