1

У Києві в Іонінському монастирі учень преподобного Паїсія Святогорця, письменник та проповідник архімандрит Іриней (Верікакіс) з острова Крит (Константинопольський Патріархат) під час нещодавної зустрічі з вірянами розповів, як розпізнати волю Божу.

«Чи означає, що Воля Божа скасовує наші власні бажання? Вона перекреслює наші мрії, чого ми хочемо? Тобто ось Воля Божа і ось наша, і Божа воля перекреслює нашу? НІ!», - говорив старець Паїсій. І він дуже просто відповідав: «ти мрій, плануй, але говори завжди «Боже, якщо це для моєї душі корисно, якщо це корисно для мене, дозволь щоб це відбулося», - розповів архімандрит Іриней.

Під час спілкування учень Паїсія Святогорця підкреслив, що Бог ніколи не порушує людську свободу, цього прагнуть лише тоталітарні системи.

Відео дня

«У духовних речах немає слова «треба», «має бути». Ніде в Євангелії не сказано «треба». Але є існує «Того, хто міг вмістити», «який бажає прийняти», а не «що хоче прийняти»», - відзначив архімандрит Іриней.

Отець Іриней зауважив, що для того, щоб зрозуміти Божу волю насамперед, потрібно жити духовним життям.

«Духовне життя - це подвиг. Ті, хто трудяться в Церкві - сповідаються, несуть якийсь послух, Благодать Божа повідомляє їм, приносити їм звістку», - говорив преподобний Паїсій. «Потрібно налаштуватися на хвилю Божу. Так ми почнемо чути, отримувати звістки! Інакше як Бог з нами буде говорити, коли ми знаходимося в «своїх світах»?», - розповів отець Іриней (Верікакіс).

Архімандрит Іриней зазначив, що потрібно залишати Богові можливість увійти в наше життя і показати тим чи іншим чином, якою буде Його воля.

«Знайомиться дівчина з хлопцем - як їм зрозуміти, що є воля Божа бути їм разом чи не бути? Коли вони обидва кажуть «Господи, я люблю цю людину, хочу бачити її у своєму житті, якщо Твоя воля, і якщо благо для моєї душі все своє життя прожити з цією людиною, благослови наше життя! Якщо немає Твоєї волі, внеси перешкоди, не дозволь нам просунутися далі! Потрібно просити «Боже, дай мені людину не таку, як хочу я, а таку, як хочеш Ти!», - зауважив учень Паїсія Святогорця.

Також архімандрит Іриней підкреслив, що кожна людина хоче для себе кращого, як хоче для нас і Господь, тому потрібно шукати те, що хоче від нас Бог.

«Якщо в наше життя щось прийде - нехай буде благословенне! А якщо щось інше нам уготовано, то значить так Бог хоче. Потрібно наситити своє життя волею Божою, не своєю. Наша воля болюча, вона егоцентрична. І це не означає що те, чого я хочу або про що я мрію - дійсно краще для мене», - розповів отець Іриней (Верікакіс).

Учень Паїсія Святогорця відмітив, що неймовірною помилкою сучасної епохи є те, що люди шукають собі в подружжя моделей.

«Я б так хотів, щоб кожен з нас міг побачити душу іншого, його почуття! Хтось ззовні може бути дуже красивим, багатим, і бути при цьому таким холодним, і все його життя - пекло! Що тебе буде насичувати - краса твого чоловіка або краса твоєї дружини? - Вони стануть постійним пеклом. Але якщо це людина, у якої в середині прекрасний світ, у якої в середині Христос, ніщо інше тебе більше не буде цікавити!» - зауважив архімандрит Іриней.

Юлія Вітман

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".