1

На офіційному каналі інформаційного порталу Святої Гори Афон в  YouTube доступна для перегляду шоста серія документального фільму, присвяченого вчителю преподобного Паїсія Святогорца, відомому афонському ченцю старцю Тихону (Голенкову).

У цій серії розповідається про знаковий період у житті преподобного Паїсія. У цей час він з невідомого відлюдника став старцем. У фільмі порушені теми відношення старця Паїсія до келії, до насельників скиту Катунакія, до Господа, які допоможуть глядачам правильно ставитися до оточуючих людей, Бога й місця, де вони живуть.

У шостій серії розкривається значення жіночої громади в Суроті в житті преподобного. Примітно, що саме там похований Паїсій Святогорець.

2

Автори фільму торкнулися теми про духовний зв'язок преподобного Паїсія та його вчителя - старця Тихона. Відеоряд, знятий у Катунакській пустелі, показує, що пам'ять про старця Паїсія все ще жива.

«Наче недавно преподобний приходив у келію Данілеєв на літургію, розносив сухарі сусідам, ходив з торбою на Капсалу, збирав дику капусту. Пройшовши стежками Катунакіі, по дорогим серцю місцях, ми ще раз згадуємо про життя видатного святого й нашого сучасника преподобного Паїсія Святогорца, а його соратник отець Гавриїл розповість нам афонські перекази про старця. Нарешті, зйомка передгір'їв Афона в родільній здатності картинки 4К дозволять глибше зануритися в образ Святої Гори - земного раю», - зазначили автори фільму в його описі на YouTube-каналі.

*** Тимофій Голєнков, майбутній старець Тихон, народився в 1884 році в селі Нова Михайлівка, в Російській імперії. Коли йому виповнилося 24 роки, він прийшов на Святу Гору Афон й оселився в келії Чесного і Животворящого Хреста Господнього, що відноситься до монастиря Ставронікіта. Він відрізнявся подвижницьким життям і духовною мудрістю, за це його називали тато-Тихон Руський або Благословенний. Серед учнів ієромонаха Тихона був шанований святий Паїсій Святогорець. Старець Тихон помер 23 вересня 1968 року.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".