1

Обитель Іверон на Святій Горі 25 лютого (за новим стилем) відзначає панігір - це день святкування Іверської ікони Богородиці - головної святині монастиря. Ми зібрали цікаві історії та факти про чудотворний образ Божої Матері.

Попередження про початок війни

Згідно з афонським переданням, незадовго до початку Першої світової війни лик Христа-Немовляти став грізним. Святогорці також помітили, що тоді лампада, яка знаходиться перед іконою, почала розгойдуватися без зовнішнього впливу.

Відео дня

Ознака Другого Пришестя Христа

Відомо переказ, про який згадував святий Ніл Мироточиві, що Іверська ікона покине Святу Гору незадовго до Другого Пришестя Христа таким же дивним чином, як і з'явилася.

Чому в Івероні радо приймають усіх паломників

Одного разу жебрак просився переночувати в Івероні, але монах-воротар почав вимагати у нього гроші. У чоловіка їх не було, і він пішов до столиці Святої Гори, сподіваючись там знайти притулок. Дорогою він зустрів Жінку, Яка подала йому золоту монету. Жебрак повернувся в монастир й оплатив монетою за нічліг. Вона виявилася давньою. Чоловік розповів монахам, як вона до нього потрапила. Тоді святогорці зрозуміли, що благодійницею була сама Богородиця. З тих пір ченці беруть на нічліг всіх, хто приходить, не вимагаючи за це плати.

Порятунок від голоду

Під час голоду наміснику монастиря явилася Божа Матір. Вона веліла відправитися йому в монастирську житницю. Прийшовши туди, ігумен знайшов багато борошна. Іншим разом Богородиця наповнила сосуди маслом, коли воно закінчилося.

Звільнення від облоги ворогів

Кораблі персів обложили Іверон. Ченці молилися перед «Іверською» іконою, маючи лише одну надію - на допомогу Божої Матері. Їх молитва була почута - раптом на морі почалася сильна буря і кораблі потонули. Врятуватися вдалося лише одній людині - воєначальнику на ім'я Амір. Він покаявся, попросив молитов, а потім зробив щедрі пожертви на будівництво монастирських стін.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".