1

На англомовному блозі athosweblog Бас Кампс (Bas Kamps) продовжив опис Великої лаври. Цього разу він вирішив приділити увагу цікавим деталям, які часто залишаються непоміченими паломниками.

«Час поглянути на Лавру так, щоб розгледіти деякі деталі. Фонтан перед католиконом не працював. Орел розправляє крила. У нього дві голови. Під ним ми бачимо грифона (голову і крила орла, і тіло лева) і барани з великими рогами внизу. Ерозія надає їм яскравих кольорів. Тінь орла падає у велику миску», - зауважив паломник.

2

Бас Кампс також помітив незвичайну плитку біля чернечих келій.

Відео дня
2

«Біля південної стіни монастиря, де знаходяться келії ченців, можна побачити плитки. Ця - з трьома напівоголеними жінками і дитиною, що є абсолютно незвичним у місці, де не можна перебувати жінкам. Дами посміхаються і виглядають дуже щасливими, тут, на південній стіні. У них великі букети. На задньому плані ми бачимо традиційні грецькі заміські будинки й кипариси. Ця плитка, також у південній стіні, на якій зображені ще кілька квіток, викладених в семи вертикальних струнах - приємне графічне зображення. Кольори все ще яскраві та свіжі», - написав паломник.

1

Він також звернув увагу, що при вході в монастир зображено знаки зодіаку.

«На стелі головного входу в монастир зображено зодіак. Ми бачимо сузір'я Терезів і Скорпіона в красивому синьому зоряному небі. Сліпуче сонце випромінює свої інтенсивні промені тепла», - розповів Бас Кампс.

2

Чоловік також сфотографував віконні вітражі собору.

«Яскраві кольорові шибки вікон католікона. [...] Кольори, в основному, сині, червоні та зелені. [...] Інші вікна поєднують три відтінки синього й охри. Геометричні круглі форми розсіюють зовнішнє світло на прозорих скляних пластинах.

2

Симетричне вікно зовні трапезної. Мені, напевно, більше подобається в певному стані розпаду. Коли сонце, дощ і час залишили свої сліди. [...] Штукатурка домінує над камінням», - написав він.

Прогулюючись на заході по монастирю Бас Кампс помітив чотирилапого мешканця.

2

«Чорна кішка спостерігала за заходом сонця з кіоску. Вона була стривожена моєю присутністю й повільно повернула голову до пастелі неба», - розповів блогер.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".