В Одесу зі Святої Гори Афон доставлять Пояс Пресвятої Богородиці. Про це повідомив міський голова Одеси Геннадій Труханов.

Геннадій Труханов нагадав, що в лютому 2017 року в Одесі православні мали унікальну можливість прикластися до мощей святого великомученика Пантелеімона цілителя. Відтоді велися переговори з Патріархом Варфоломієм і ченцями зі Святої Гори Афон. Тоді, за словами мера Одеси, зародилися міцні духовні відносини з ігуменом обителі Ватопед, архімандритом Єфремом (Куцу), де зберігається частина пояса Пресвятої Богородиці.

«18 січня я дізнався, що ігумен може прийняти мене й запрошує на Водохреща, я не міг не прийняти цю пропозицію. Для православної людини - це дуже важливий сигнал», - розповів Геннадій Труханов.

Відео дня

Під час відвідин монастиря Ватопед вдалося домовитися про те, що Пояс Пресвятої Богородиці привезуть до Одеси і ще до кількох міст України.

1

*** Згідно з Переданням, Пояс Пресвятої Богородиці виткала з верблюжої вовни Сама Божа Матір. Після Успіння Богородиці святиня зберігалася в апостола Фоми, який не був присутній під час поховання Пресвятої Діви та прийшов у Єрусалим через три дні. Коли апостоли відкрили гробницю Богородиці, щоб Фома міг попрощатися з Нею - вона виявилася порожньою. Залишився лише одяг, в якому була похована Пречиста. На третій день Пресвята Діва явилася апостолам і втішила їх словами: «Радійте! - бо Я з вами на всі дні». Згідно з переказами до цього Вона являлася Фомі і з Небес кинула йому Свій Пояс.

У X столітті Пояс розрізали на частини і передали їх в обителі Болгарії, Грузії, Росії, Кіпру та на Святу Гору, в монастир Ватопед. Саме ту частину святині, яка зберігається в афонській обителі, брали з собою у військові походи візантійські імператори. У XIV столітті на Святу Гору святиню повернув сербський князь Лазар Хребелянович.

Примітно, що насельників Ватопед називають «агіазонітамі», або «святопоясникамі». Ченці виготовляють пояски та прикладають їх до Поясу Пресвятої Богородиці, які потім паломники відвозять до себе додому.

За матеріалами з відкритих джерел.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".