/ athos-ukraine.com

У понеділок, 19 лютого, у православних християн розпочався Великий піст.

Як повідомляє БФ «Православний спадок України на Святій Горі Афон», Великий піст триватиме до свята Великодня, яке цього року відзначатимуть 8 квітня.

Великий піст був встановлений Православною Церквою в пам'ять про піст Спасителя в пустелі, який тривав 40 днів. Цьому періоду відповідає Свята Чотиридесятниця, яка триває до свята Входу Господнього в Єрусалим. Після - починається Страсна седмиця, під час якої Церква згадує євангельські події, пов'язані з останніми днями земного життя Христа і Його хресними стражданнями.

Відео дня

Протягом перших чотирьох днів посту в усіх православних храмах на вечірньому богослужінні читається Великий (Покаянний) канон святителя Андрія Критського. Це молитовне стояння спонукає християн до подвигу покаяння. Бо головним завданням усіх православних християн у цей період є очищення душі та серця, підготовка до зустрічі Воскреслого Христа.

Цей піст є строгим. Із раціону виключаються м'ясні, молочні продукти та риба, остання дозволяється на Вхід Господній у Єрусалим, 1 квітня, і на Благовіщення, 7 квітня. З понеділка по п'ятницю, згідно зі Статутом, дозволяється їсти пісну їжу без олії. У суботу та неділю - варена їжа з рослинним маслом.

Протягом перших чотирьох днів посту в усіх храмах читається Великий (Покаянний) канон / athos-ukraine.com

Однак, міра посту, наприклад послаблення його за станом здоров'я, узгоджується з духівником в особистій бесіді.

Під час посту православні християни прагнуть робити більше справ милосердя, відмовляються від зайвих розваг, шкідливих звичок; намагаються частіше відвідувати богослужіння та підсилюють молитви, читають Святе Письмо. Також православні в цей період частіше приступають до причастя.

Богослужіння Великого посту особливі. Вранці в храмах звершується утреня, часи та вечірня; ввечері - велике повечір'я. Примітно, що щопонеділка, щовівторка і щочетверга літургія не звершується. У середи та п'ятниці служиться літургія Передосвячених Дарів, у недільні дні - літургія святого Василія Великого, а щосуботи - святителя Іоанна Златоуста.

На Святій Горі Афон монахи в період Великого посту, як відомо, постять особливо строго. У перший день, який називається «Чистий понеділок» вони не їдять і не п'ють. Деякі святогорці постять так перші три дні. У цей період богослужіння тривають довше, ніж зазвичай.