1

12 фактів про священномученика Антонія Карейського – афонський святий, який у молодості вбив людину

16:43, 19.02.2018
2 хв.

Православні християни у лютому відзначають день пам'яті священномученика Антонія Карейського. Ми зібрали 12 цікавих фактів про нього.

Православні християни у лютому відзначають день пам'яті священномученика Антонія Карейського. Ми зібрали 12 цікавих фактів про нього.

1. Як звали святого до прийняття чернецтва - не відомо. Він був родом з Литовського князівства.

2. В молодості він вбив людину.

Відео дня

3. Він розкаявся і був пострижений у чернецтво в Супрасльському Благовіщенському монастирі (нині - територія Польщі) з ім'ям Онуфрій.

4. Хотів спокутувати гріх вбивства кров'ю, але не отримав благословення ігумена монастиря.

5. За настановою ченців зі Святої Гори принйв схиму з ім'ям Антоній і відправився на Афон. Тут він оселився в башті святого Сави Сербського, неподалік від Протата.

6. Афонські старці також спершу не благословили його на муки. Пізніше Антоній почув про знатного юнака Іоанна, якого закатували турки, і ще більше утвердився в бажанні прийняти мучеництво.

7. Святий відправився в Салоніки, в храм, який турки перетворили на мечеть і став молитися там під час мусульманського богослужіння.

8. Його на 10 днів кинули до в'язниці без їжі та води.

9. Потім його викликали до турецького градоначальника на допит і вмовляли прийняти іслам. Святий не погодився і став засуджувати мусульманську віру. За таку зухвалість його засудили до спалення, хоча кадій (законний суддя) не знайшов провини у вчинку ченця.

10. Коли Антонія привели на страту та знову запропонували прийняти іслам, він плюнув в обличчя стражникові, за що його вбили ударом палиці.

11. Щоб не допустити вшанування святого, турки спалили його мощі, а прах розвіяли за вітром.

12. Довгий час священномученика не шанували, не було ані ікон святого, ані співів. Текст житія його зберігся в єдиному рукописі XVI століття від 4 лютого (за старим стилем). Шанування його відродилося в 2005 році в монастирі, де він прийняв постриг.

"Православний наследок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся