1

Православні християни 16 лютого (за новим стилем) відзначають день пам'яті святителя митрополита Готфського і Кефайського Ігнатія (Маріупольського).

Мирське ім'я святого Ігнатія - Яків Хазадінов (Ιάκωβος Γοζαδίνος). Він народився на грецькому острові Фермія в 1715 році в знатній сім'ї.

Виховувався на Афоні, де раніше прийняв чернецтво один з його родичів, а потім і він сам. Потім Ігнатія висвятили на священика. Пізніше він став єпископом, потім - архієпископом і був призначений членом Вселенського патріаршого синкліту в Константинополі.

Відео дня

У 1769 році став митрополитом Готфським і Кефайським.

У квітні 1771 митрополит Ігнатій приїхав до Криму, де оселився в Успенському скиту, неподалік від селища Маріамполь, де тоді розташовувалася митрополича резиденція. Тоді ж російсько-турецька війна була в розпалі. Святитель звернувся імператриці з проханням прийняти християн Криму в російське підданство і виділити їм території для поселення.

Імператриця Катерина II відгукнулася на його прохання і на Великдень 1778 владика Ігнатій закликав православних готуватися до переселення. У травні 1779 році імператриця видала грамоту про становище греків у Російській імперії.

Цього ж року Священний Синод РПЦ зарахував митрополита до собору руських архієреїв, але зберіг за ним митрополичий титул - Готський і Кафайський.

У 1779 - 1780 роках православні християни Тавриди залишили Крим і переселилися на північні берега Азовського моря, так утворилося близько 20 нових селищ. Владика Ігнатій опікувався паствою, особисто вибирав місця для поселення.

2

У серпні 1780 владика Ігнатій, разом зі священиками та віруючими, всього - близько трьох тисяч осіб, оселилися на місці, яке потім стало називатися Маріуполь.

Святитель Ігнатій помер 16 лютого 1786 року. Його поховали праворуч від іконостасу в соборі святого Харлампа. Примітно, що владика був похований за східним звичаєм - сидячи в кріслі.

Через 8 років після його смерті Готфську митрополію приєднали до Слов'янської єпархії.

Священний Синод УПЦ 11 червня 1997 року зарахував митрополита Ігнатія до лику святих.

У Донецьку 17 липня 2003 року відкрили храм на честь святителя Ігнатія Маріупольського.

"Православний спадок України на Святій Горі Афон" - для "УНІАН-Релігії".