Церковне свято 25 вересня / depositphotos.com

Священномученик Автоном жив в III столітті і був єпископом в Італії. За часів гоніння на християн він відправився з Італії до Віфінії і проповідував там християнство. Хрестив багатьох язичників, подорожував з проповідями в інші місця. Коли інші ідолопоклонники дізналися про це, вони напали на храм, в якому проходила служба, вигнали християн, а Автонома вбили.

На честь страждань і пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 25 вересня - Артемонов день.

Яке сьогодні церковне свято - день пам'яті праведного Симеона Верхотурського

Праведний жив у XVII столітті і був відомий оригінальним подвигом. Одягнувши бідні одежі, він ходив по селищах і безкоштовно допомагав по господарству селянам. Це було особливо незвично, так як сам Симеон походив з дворянського роду.

Відео дня

Одного разу відправився в Сибір, де довго жив поблизу міста Верхотур'я, за що і прозваний Верхотурським. Жителі того поселення, які нещодавно звернулися до Христа, отримували від Симеона благословення, допомогу і настанови. Помер у 1642 році у віці 34 років.

Православне свято 25 вересня - день пам'яті преподобного Вассіана Тиксенського

Вассиан був ремісником. Увірувавши в Христа, Він залишив своїх дітей на тещу і відправився в монастир. Спочатку жив у місті Тотьмі, а потім переселився на річку Тіксену, за що і отримав прізвисько своє.

Подвизався там і здійснював подвиг - носив важкі вериги. Прожив у такому становищі 13 років і помер у 1624 році. На місці його смерті пізніше заснували Спаську обитель.

Свято 25 вересня - день пам'яті преподобного Афанасія і учня його Афанасія

Афанасій і його учень були ігуменами у Висоцькому монастирі поблизу Серпухова, жили в XIV столітті. Перший Афанасій походив з благочестивої сім'ї, в юнацтві прийшов до святого Сергія і став ченцем.

У 1373 році став ігуменом монастиря, подавав приклад благочестя і працьовитості своїм учням. Був першим, хто переписав Єрусалимський Статут. Помер у 1401 році. Його наступником став Афанасій - син багатих батьків з Ярославля. Наслідував в чернечих подвигах свого вчителя, в молодих літах залишив мирське життя і пішов у монастир. Помер у 1415 році.

Прикмети 25 вересня

Погодні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • дощі ллють 25 вересня - до холодної і довгої зими;
  • на дубах багато жолудів - зима буде теплою;
  • гроза 25 вересня - восени ще будуть теплі дні;
  • вдалося зустріти змію і погодувати її м'ясом - до благополуччя в родині.

Що сьогодні не можна робити

У цей день особливо шанують змій, тому шкодити їм ні в якому разі не можна. Якщо наступити на змію в лісі, навіть випадково, церква розцінює це, як гріх. Тому від походу в ліс краще зовсім утриматися. Також сьогодні, як і в будь-яке інше церковне свято, не можна сваритися, лихословити і пліткувати.

Що можна робити 25 вересня

На двадцять п'ятий день осені наші предки збирали горобину, робили з неї настоянки і заготовки на зиму. Часто для рецептів використовували мед і читали змови над стравами, "заряджаючи" на цілющий ефект.

Вас також можуть зацікавити новини: