Уряд ухвалив зміни до Розпорядження № 21 від 15.01.2014 року, якими звільнив до 1 липня 2014 року отримувачів гуманітарної допомоги від сплати за зберігання на складах митних органів вантажів, що визнано гуманітарною допомогою. 

Про це повідомляє Інститут релігійної свободи з посиланням на Мінсоцполітики.

Відео дня

Ці зміни зумовлені ситуацією, що склалася з середини 2013 року, коли вантажі довгий час не визнавалися гуманітарною допомогою, а їх власникам весь цей час нараховувалася плата за зберігання на складах.

Найближчим часом, після погодження документальної процедури, ухвалене Кабміном розпорядження буде оприлюднене на Урядовому порталі. Після цього церкви та благодійні організації одразу ж отримають змогу забрати свої гуманітарні вантажі з митних складів.

Відповідно до доручення Голови Верховної Ради, в.о. Президента України Олександра Турчинова 23 травня 2014 року у парламенті відбулася нарада присвячена вирішенню проблемних питань з розмитненням гуманітарної допомоги за участі представників церков і релігійних організацій. 

Підняті церквами питання в рамках наради було обговорено з відповідними державними посадовцями,  зокрема з Міністром соціальної політики Людмилою Денисовою та головою Комісії з питань гуманітарної допомоги, заступником Міністра соціальної політики Віктором Іванкевичем та представниками Державної митної служби, Міністерства доходів та зборів, Адміністрації Президента України.  

Представники релігійної спільноти зауважили, що надання гуманітарної допомоги  протягом 2013 та 2014 року виявилось фактично заблокованим через бюрократичні перепони з боку відповідних служб, через що багато вантажів було втрачено, а отримання нових вантажів виявилось під загрозою. Це в тому числі унеможливлює надання допомоги для переселенців з окупованого Криму та постраждалим від терористів на Донбасі. 

Представники церков акцентували, що зі зміною Уряду досі залишилася низка невирішених питань. Зокрема, не вирішено питання щодо звільнення від штрафних санкцій на митниці гуманітарних вантажів, які з вини відповідних органів не були вчасно розмитнені.

Не відмінено нововведення про надання попередніх списків громадян – отримувачів гуманітарної допомоги, що унеможливлює проведення багатьох благодійних проектів, де наперед не можна визначити кому буде надано гуманітарну допомогу. Йдеться про допомогу жертвам повеней та катастроф, допомога біженцям та переселенцям, робота благодійних їдалень та центрів для бездомних, проведення заходів для дітей із роздачею подарунків тощо. 

Окрім цього, на думку представників церков, сьогодні для стабілізації ситуації в питанні гуманітарної допомоги доцільним є відновлення роботи Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України. Багато років ця міжвідомча комісія ефективно вирішувала згадані питання, а її колегіальний формат зменшував корупційні ризики. 

“Усвідомлюючи, що заручниками такої ситуації стали найнезахищеніші наші громадяни, яким і направлялася ця допомога, а це інваліди, діти-сироти, малозабезпечені та багатодітні родини та інші, Уряд звільнив отримувачів ‘гуманітарки’ від сплати за зберігання на складах митниці”, – зазначила Міністр соціальної політики Людмила Денісова.

Міністр запевнила, що відтепер час на надання відповіді по гуманітарних вантажах буде складати не більше 8 робочих днів. У рамках наради було досягнуто домовленості з державними органами, що інші підняті церквами питання буде якнайшвидше розглянуто відповідними органами та максимально врегульовано всі проблемні аспекти.

Слід зауважити, що Верховна Рада під час голосування 15 квітня 2014 року відхилила законопроект № 2623, на підтримку якого виступали церкви і релігійні організації. Проект передбачав відновлення Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України та аналогічних комісій при обласних держадміністраціях.