Завтра у «Софії Київській» відкриється виставка «Храм. Град. Держава. Перші муровані християнські храми Києва»

У приміщенні Трапезної церкви (XVIII ст.) на території Національного заповідника «Софія Київська» завтра, о 15.00, відбудеться відкриття виставки «Храм. Град. Держава. Перші муровані християнські храми Києва».

Як повідомили "УНІАН-Релігії" у прес-службі заповідніка, еспозиція виставки репрезентує культуру тієї історичної доби, яка співпала з початком християнської ери на теренах Русі. Цьому передував період економічного і політичного розвитку східнослов’янського суспільства, що привів у ІХ ст. до створення могутньої держави – Київської Русі.

Відео дня

В експозиції представлять архітектурні деталі та будівельні матеріали з археологічних розкопок найдавніших християнських храмів і мурованих палаців Києва, церковне начиння, а також предмети побуту киян Х–ХІІ ст., що втілили майстерність давніх зодчих і ремісників.

На виставці будуть представлені унікальні речі, зокрема, такі як хрест ХІ ст. з розкопок Херсонеса, фрагмент мозаїчної підлоги кінця Х ст. з Десятинної церкви, монета з князівським знаком – тризубом кінця ХІ ст. та багато іншого. Організатори наголошують, що частина матеріалів виставки експонується вперше.

"Протягом Х–ХІІ ст. у давньому Києві формувався і зміцнювався інститут столиці, який супроводжувався інтенсивним будівництвом: формувалася планувальна структура міста, зводилися муровані храми і князівські палаци. Утвердження особливого статусу стольного града Києва як найсвятішого міста середньовічної Русі-України пов’язане з візантійською соціальною моделлю, де були поєднані церковний і державний церемоніал.

Давньоруський християнський храм був центром духовного життя, осередком розвитку освіти і мистецтв. Перші муровані християнські храми Києва будували і оздоблювали мозаїками та фресками за зразком візантійських", - розповідають у пресс-службі Національного заповідника «Софія Київська».

Історико-культурний контекст експозиції буде розкритий комплексом матеріалів, що походять із зібрань Національного заповідника «Софія Київська», Національного музею історії України, Національного заповідника «Херсонес Таврійський», Інституту археології НАН України, Музею історії міста Києва.

До участі у відкритті виставки запрошені Міністр культури України Євген Нищук, заступник Міністра закордонних справ України, Голова Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Данило Лубківський, а також відомі науковці.