Керівництво Національного заповідника «Херсонес Таврійський» заявляє про відсутність підстав для занепокоєння з приводу збереження експонатів і здивоване закликами міністра культури України Євгена Нищука до ЮНЕСКО захистити заповідник.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби заповідника, текст якого передано УНІАН. 

Відео дня

«Всі фонди і колекції Національного заповідника «Херсонес Таврійський» зберігаються, обслуговуються і охороняються належним чином. Колектив заповідника з усією відповідальністю заявляє, що на сьогодні немає жодних підстав непокоїтися про збереження не тільки особливо цінних раритетів, а й всіх експонатів, що перебувають на фондовому зберіганні в НЗ «Херсонес Таврійський», - йдеться в повідомленні. 

Керівництво заповідника заявляє, що воно «професійно виконує свою роботу, чого нині цілком достатньо для збереження неоціненної спадщини Херсонеса і для країн слов`янського світу, і для всієї людської цивілізації. В зв`язку з цим викликають здивування заклики міністра культури України Євгена Нищука до світової громадськості і ЮНЕСКО захистити «Херсонес Таврійський». Херсонесу нічого і ніхто не загрожує».

У прес-службі також називають «дуже перебільшеними чутками» інформацію «про недоступність заповідника для українських учених» і стверджують, що «Херсонес Таврійський» не згортав і не збирається згортати міжнародну наукову діяльність». 

Про це, як наголошено в повідомленні, свідчать щонайближчі плани: «у травні поточного року у нас відбудеться XVI Міжнародна конференція з історії релігії і релігієзнавства за участю учених Росії, України, Білорусії, Польщі і всіх, хто акредитується додатково. А на червень заплановано традиційний вже VI Візантійський семінар «Імперія і поліс». 

Як повідомляв УНІАН, 18 березня міністр культури України Євген Нищук заявив, що Україна просить ЮНЕСКО допомогти в збереженні пам`яток у Криму, до яких втрачено фізичний доступ у нинішній ситуації, але відповідальність за які несе держава.

За його словами, «на території Криму є заповідник Херсонес Таврійський, який у 2013 році внесено до списку ЮНЕСКО як заповідника, що належить Українській державі. І на нас покладена місія його збереження. Разом з тим зараз, коли ми практично не маємо фізичного доступу для захисту всіх тих раритетів, експонатів музейних, які там є, які просто безцінні не тільки для України, а й для світу, ми, безперечно, звертаємося до ЮНЕСКО допомогти нам у недоторканності заповідника Херсонесу Таврійського. Врешті як і інших об`єктів”.