Сьогодні виповнюється 85 років з дня утворення держави Ватикан. Цього дня в 1929 р. було ратифіковано угоду між Італією і Святим престолом, відповідно до якої утворилася держава Ватикан і опублікована конституція цієї країни.

Ватикан - самостійна держава-місто і центр Римо-католицької церкви, резиденція її глави Папи Римського, знаходиться в західній частині Риму.

Відео дня

Територія - 0,44 кв. км. Число постійних жителів Ватикану складає приблизно 800 людей, 450 з яких носять духовний сан, повідомляється на офіційному сайті Ватикану.

Офіційна мова - латинська, використовується виключно в офіційних друкарських документах Ватикану і в ході богослужінь. У дипломатичному листуванні використовується французька. Повсякденними і розмовними по частоті вживання є італійська, іспанська, англійська, німецька і французька мови. Грошова одиниця - євро.

Форма управління - абсолютна монархія. Глава держави - Папа Римський. Всі жителі Ватикану після виповнення восьми років приносять присягу папі. Йому належить верховна законодавча, старанна і судова влада.

Ватикан підтримує дипломатичні відносини з 178 і є постійним спостерігачем при ООН з правом голосування.