Механізм оформлення, розмитнення та ввезення в Україну гуманітарної допомоги з грудня 2012 року істотно змінився в результаті адміністративної реформи, проведеної Урядом.

На гуманітарну діяльність церков та інших благодійників найбільш відчутно позначилася ліквідація Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України. Підставою для цього стало внесення змін до Закону України «Про гуманітарну допомогу», повідомляє Інститут релігійної свободи.

Законопроект № 10223, розроблений Міністерством юстиції та внесений в парламент Представником Президента України у Верховній Раді Юрієм Мірошниченком, був проголосований 16 жовтня 2012 року без обговорення і без розгляду поданих депутатами поправок до другого читання. Нагадаємо, що аналогічні порушення регламентних процедур мали місце і при внесенні змін до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (законопроект № 10221).

Відео дня

Як наслідок, з 2 грудня 2012 року, коли повноваження ліквідованої Комісії були передані в Міністерство соціальної політики України, гуманітарна діяльність релігійних організацій стала фактично неможливою через відсутність належної нормативно-правової бази, невизначеностей і тривалості процедур оформлення вантажів.

До прикладу, тільки 30 січня 2013 року Кабінет Міністрів України постановою № 39 затвердив новий Порядок реєстрації отримувачів гуманітарної допомоги. Згідно з цим документом релігійні організації повинні заново пройти процедуру включення до Єдиного реєстру отримувачів гуманітарної допомоги. При цьому зазначений Порядок не визначає конкретних строків, необхідних Мінсоцполітики для прийняття остаточного рішення про включення заявника до реєстру.

Крім цього, законодавством не визначено конкретний термін, протягом якого Мінсоцполітики має розглянути питання про визнання заявлених товарів (робіт, послуг) в якості гуманітарної допомоги.

Зволікання з визнанням отриманої за кордону допомоги в якості гуманітарного вантажу призводить до нарахування плати за його зберігання на тимчасових складах митниці, а в разі відмови з боку Мінсоцполітики - до нарахування ПДВ і митних зборів. Як наслідок, одержувачі гуманітарної допомоги в Україні змушені відмовлятися від цих вантажів на користь держави, а зарубіжні жертводавці втрачають сенс відправляти гуманітарну допомогу українцям.

У зверненні, підготовленому на ім`я Президента України, Рада Євангельських Протестантських Церков України (РЄПЦУ) зазначає, що така ситуація "створює передумови для затягування розгляду питань про ввезення в Україну гуманітарних вантажів і їх своєчасного доставляння нужденним громадянам".

"Ліквідація Комісії з питань гуманітарної допомоги при Кабінеті Міністрів України, яка складалася з посадових осіб різних центральних органів виконавчої влади та представників громадськості, призвела до відмови від ефективного механізму міжвідомчого узгодження і прийняття рішень про надання гуманітарним вантажам необхідного статусу, подальшого їх розмитнення та ввезення в Україну", - підкреслюється у зверненні РЄПЦУ.

За задумом авторів адміністративної реформи тепер такі рішення буде приймати Мінсоцполітики - без участі громадськості і в невизначені терміни.

Міністр соціальної політики України Наталія Королевська, відповідаючи депутатам під час «Години Уряду» у Верховній Раді, на підвищених тонах заявила про посилення державними органами перевірок вантажів на кордоні для запобігання ввезенню контрабанди: як під виглядом гуманітарної допомоги, так і іншими незаконними шляхами.

"Протягом багатьох років гуманітарні вантажі використовувалися як один з каналів надходження контрабанди в Україну. Але з початку січня цього року ця процедура була зупинена. На сьогодні ми отримали 450 звернень від різних організацій по визначенню вантажів гуманітарними, по 254 з яких вже прийняті позитивні рішення", - сказала вона в парламенті 22 березня.

Звіт Королівської не знайшов підтримки навіть серед представників провладної більшості. "Такий тон, який міністр собі дозволяє в залі з депутатами, з народом, замість того, щоб давати користь, вести діалог суспільства та уряду, спрацьовує в зворотному напрямку, навпаки", - заявила член фракції Партії регіонів Ганна Герман.

Незважаючи на запевнення міністра, серед гуманітарних вантажів, які за останні місяці не змогли бути ввезені в Україну через бюрократичні перепони, знаходяться віддруковані за кордоном Біблії та інша християнська література. На думку благодійників, затримка або навіть неможливість їх ввезення в Україну негативно відіб`ється на належному святкуванні 1025-річчя хрещення Київської Русі, проведеному на державному рівні.

"15 років кропіткої роботи, спрямованої на встановлення і зміцнення партнерських відносин із зарубіжними донорами гуманітарної допомоги, взаємини з якими завжди будувалися на принципах законності, абсолютної прозорості і чіткого планування, опинилися під загрозою", - зазначив у зверненні до керівництва країни президент місії «Світло на Сході» Павло Давидюк.

З проблемами зміни порядку ввезення гуманітарної допомоги зіткнулася і Німецька євангельська лютеранська церква України. Її звернення до Мінсоцполітики не допомогли вчасно доставити дитячі подарунки, хоча документи на них були подані ще в листопаді 2012 року.

У коментарі для ІРС пастор Андреас Гамбург сказав: "Через кілька днів квітень, а Різдвяні подарунки для українських дітей досі перебувають на складах митниці, оскільки не визнаються гуманітарною допомогою. Унаслідок бездіяльності влади щодо цієї ситуації, наша Церква буде змушена офіційним листом передати 100 000 подарунків Уряду, якщо він в них має потребу".

Релігійна громадськість очікує від Президента і Уряду України невідкладних заходів, спрямованих на відновлення механізму оперативного міжвідомчого узгодження, оформлення, розмитнення та ввезення в Україну гуманітарної допомоги.