Для богослужінь релігійні організації використовують 23814 культових будівель та приміщень, пристосованих під молитовні.

Про це зазначено у Звіті про забезпеченість церков і релігійних організацій України культовими будівлями та приміщеннями, пристосованими під молитовні, затвердженому Наказом Міністерства культури від 21.03.2013 року № 215, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Рівень забезпеченості релігійних організацій приміщеннями для богослужінь становить 64,3%. Такий висновок можна зробити, зіставивши ці дані з кількістю релігійних організацій в Україні станом на початок 2013 року.

Відео дня

Загалом у власності релігійних організацій знаходяться 11340 культових будівель, у користуванні – 4581, в оренді – 7046. Віруючі також використовують 7893 приміщень, пристосованих під молитовні.

У 2012 році релігійним організаціям передано: у власність – 266 культових будівель, у користування – 1, з них пам’яток архітектури – 18.

Впродовж минулого року збудовано 247 культових споруд, а в оренду взято додатково 54 приміщення.

Найбільше поповнилась культовими спорудами Українська Православна Церква (в єдності з Московським патріархатом): збудовано – 136, отримано у власність – 116. При цьому УПЦ Київського Патріархату збудувала 47 храмів та отримала у власність 95 культових споруд. Українська Автокефальна Православна Церква збудувала 4 культові споруди та втратила 1 із переданих у власність.

Українська Греко-Католицька Церква протягом минулого розширилась на 34 побудовані та на 23 отримані у власність культові споруди. Римо-Католицька Церква в Україні побудувала 2 та отримала у власність 5 культових споруд.

Всеукраїнський Союз Церков християн віри євангельської – п`ятидесятників збудував 9 культових споруд та 8 отримав у власність. Всеукраїнський Союз Об’єднань євангельських християн – баптистів отримав у власність 5 культових споруд.

Українська уніонна конференція церкви адвентистів сьомого дня побудувала 2 та отримала у власність 2 культові споруди. Українська Християнська Євангельська Церква побудувала 1 та ще 1 культову споруду отримала у власність.

Духовне управління мусульман Криму збудувало 2 культові споруди.

Як повідомляв ІРС, протягом 2012 року кількість релігійних організацій зросла в усіх областях України.