Міністр закордонних справ Греції Дімітріс Аврамопулос заявив, що його відомство уважно стежить за долею храму Св. Софії в Стамбулі і змінами в політиці турецького уряду відносно християнських пам`яток в цілому, повідомляє Greekreporter.com.

У документі, направленому до парламенту, міністр зазначив, що «Греція і весь християнський світ сподіваються, і Його Святість Вселенський Патріарх у тому числі, що голос розуму, нарешті, візьме гору, на користь поваги до пам`ятників і символів Християнства, які в той же час є і частиною світової культурної спадщини».

Перетворення церкви Св. Софії в Нікеї в мечеть, а також заяви офіційних осіб щодо очікуваних змін у використанні храму Св. Софії в Трабзоні, який на даний момент ще є музеєм, викликає заклопотаність у МЗС Греції.

Відео дня

«Якщо Собор Св. Софії в Стамбулі буде використовуватися чином, протилежним його історичному і релігійному характерові, Греція буде реагувати на це як на двосторонньому, так і на міжнародному рівнях», - підкреслив Аврамопулос.

Нагадаємо, що на початку цього року у турецький парламент надійшла пропозиція перетворити собор св. Софії в Стамбулі на мечеть, що викликало хвилю критики, як в самій Туреччині, так і за її кордонами.

Крім храмів св. Софії в Нікеї та Трабзоні, важливих, як з історичної, так і з культурної точок зору, турецька влада планує також перетворити в мечеть і древній Студійський монастир.

Седмиця