Єпископ РКЦ Станіслав Широкорадюк

Законопроект депутата Верховної Ради Віктора Єленського № 4128 - це анархія і рейдерство.

Таку точку зору висловив єпископ Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької Церкви Станіслав Широкорадюк в ефірі "Радіо Марія".

"Щодо законопроекту Єленського №4128. Створюється анархія. Тут ясно написано, що все робиться для того, щоб Київський патріархат зміг забрати парафії Московського патріархату до себе. Створюється корупційна схема для того, щоб вільно переходили парафії в Київський патріархат... А чому не зробити, як в усьому світі: кожна релігійна громада має бути юридичною особою! Церква має бути юридичною особою! Такий закон захищатиме Церкву. Я, борони Боже, не за Московський Патріархат. Але таких законів не повинно бути! Тут мовчати не можна. Є юридична особа, яка має право на свою власність, права, захищається Конституцією. А тут хочуть зробити, як на Майдані. Проголосуємо, і все! На майдані біля церкви революція іде... Ви розумієте до чого йде?! Це не добре, це не справедливо! Хто сильніше, той і прав - це не по-християнськи! Те саме рейдерство!", - вважає єпископ Станіслав Широкорадюк.

Відео дня

"Скількі можна міняти ці закони?! 25 років незалежності України - і постійно щось міняється. Якщо закон прийнятий - не спіши виконувати, бо завтра щось зміниться, - це наша проблема! Це прикро! Релігійним організаціям дали час на перереєстрацію. Продовжили на рік. Отака у нас проблема. Це біда!", - сказав представник РКЦ.

Щодо законопроекту № 4511, владика Станіслав зазначив, що "Церква є Христова, вона вільна, для неї не повинно створюватись особливих статусів".

"Як можна подавати такі закони?! Якщо Церква існує, вона має свої закони. Який ще треба статус вигадувати?! Хто ще має які фантазії?! Якщо ми маємо проблеми з якоюсь Церквою, то ми маємо проблеми не з Церквою, а з керівниками! Якщо хтось порушує закон, мають бути міри, як він має за це відповідати! Якщо хтось провадить антиукраїнську політику, неважливо хто, політик, чи священик, то він має відповідати. Незалежно з якої він конфесії. Навіщо створювати для Церкви клітку з особливим статусом? Кому потрібен цей закон про особливий статус?! Це приниження Церкви і взагалі, свідчить дуже погано про Україну. Це не свідчить про демократичність держави і раціоналізм. Це недорозвиненість. І це подають парламентарії, як не дивно - це люди, які повинні трошки думати", - підкреслив владика Станіслав, коментуючі законодавчі ініціативи депутатів ВР.