Представники майже всіх релігійних конфесій України виступають проти прийняття депутатами Верховної Ради законопроекту 4128, бо вбачають в ньому небезпеку нового етапу міжконфесійної напруги.

Про це сьогодні під час прес-конференції в ІА «Українські новини» заявив заступник голови Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Цим законопроектом вводиться таке поняття як «самоідентифікація». Тобто, якщо людина самоідентифікує себе з якоюсь релігійною організацією, приходить туди, вважає себе членом цієї релігійної організації, після чого може голосувати і, наприклад, пропонувати перевести Церкву з однієї конфесії в іншу. Саме в цьому полягає небезпека цього законопроекту. Проти нього виступили майже всі конфесії України окрім однієї - УПЦ КП. Законопроект ризикує внести великі проблеми в релігійне середовище України. Фактично може початися новий виток міжрелігійних конфліктів. Проти законопроекту виступає не тільки Православна Церква, але й протестанти, іудеї, мусульмани. Наприклад, мусульмани ще в червні надсилали листи до спікера ВР Андрія Парубія з проханням не ставити законопроект на голосування», - повідомив протоієрей Миколай Данилевич.

Відео дня

За словами заступника голови Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, проект Закону 4128 зовсім не враховує вiровчення релігійних організацій.

«Майже у всіх конфесіях, щоб стати членом релігійної громади, потрібно дотримуватись релігійних законів та пройти спеціальні обряди. Потрібно пройти хрещення, катехізацію, в деяких конфесіях, наприклад, в лютеранській, потрібно пройти миропомазання. Після того людина стає членом релігійної організації. А якщо людина просто самоідентифікує себе з релігійною громадою, то це ні до чого не призведе. Тому законопроект не лише не відповідає Конституції України, але і порушує внутрішні настанови релігійних конфесій», - додав Миколай Данилевич.

Голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов підкреслив, що сам механізм, за яким пропонується змінювати підлеглість релігійної громади не витримує жодної критики.

«Пропонується механізм зміни підлеглості релігійної громади і насправді в тому немає нічого поганого, і багато захисників законопроекту кажуть, що нічого поганого не пропонують, а тільки створюють процедуру, за якою релігійна громада може змінити свою підлеглість. Та насправді цей механізм, що пропонується, порушує принцип автономності релігійної громади. Держава говорить, що у всіх релігійних громадах нові члени будуть прийматись тільки за двома критеріями: самоідентифікації, та участі у релігійному житті громади. Та ані чинне законодавство, ані законопроект не пояснюють що таке самоідентифікація та участь в релігійному житті. Особа може iдентифікувати себе з будь-якою релігією, а насправді не бути сповідником цієї віри», - сказав Олександр Бахов.

Протоієрей Миколай Данилевич зазначив, що перед голосуванням у парламенті за проект Закону 4128 депутатам слід бути більш далекоглядними.

«Якщо завтра депутати натиснуть на кнопки та проголосують за законопроект, то післязавтра почнеться новий виток міжконфесійної напруги. І в цій ситуації, в якій зараз знаходиться наша країна, коли на сході війна, породжувати внутрішні, а тим більше релігійні конфлікти - нерозумно, та недалекоглядно, адже віруючі всіх конфесій будуть захищати свої храми», - підкреслив заступник голови Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

Нагадаємо, що 6 жовтня на розгляд парламенту буде винесений законопроект 4128, яким пропонується внести зміни в статтю 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» (щодо зміни релігійними громадами підлеглості). Головне науково-експертне управління ВР порекомендувало депутатам не приймати цей законопроект.