Фото irs.in.ua

У Міністерстві освіти і науки України розпочали роботу комісії з державного визнання документів про вищу духовну освіту, а також про наукові ступені та вчені звання, виданих вищими духовними навчальними закладами.

Перші засідання обох Комісій відбулися 8 вересня в приміщенні МОН у Києві, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Відповідно до законодавства України, визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання здійснюється за рівнями та ступенями вищої освіти за галуззю знань «Богослов’я».

Відео дня

Директор Департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН Андрій Шевцов  підкреслив важливість початку роботи очолюваної ним Комісії з державного визнання документів про наукові ступені та вчені звання. За його словами, це важливий крок до демократизації системи освіти, що демонструє дружню співпрацю держави, суспільства та різних конфесій.

“Створюється прецедент, в якому враховано європейський досвід – рівність всіх конфесій, адже до складу комісії увійшли представники різних церков та релігійних організацій”, – зазначив голова Комісії.

Заступник голови Комісії Юрій Решетніков наголосив, що нинішнє засідання є відповіддю на одне з питань відновлення історичної справедливості, яке церкви та релігійні організації піднімали з кінця 90-х років минулого століття. Він відзначив вагому роль Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич у тому, що таке державне визнання стало можливим  завдяки ухваленій у 2014 році новій редакції Закону України «Про вищу освіту».

Під час засідання члени Комісії обговорили питання процедури розгляду дисертацій (монографій), за результатами захисту яких особам було присуджено наукові ступені. Комісія також розподілила між членами справи, подані для державного визнання наукових ступенів і вчених звань, для підготовки відповідних висновків.

Цього ж дня відбулося перше засідання Комісії з державного визнання документів про вищу духовну освіту. Учасників засідання привітав з початком роботи перший заступник Міністра освіти і науки Володимир Ковтунець. Надалі засідання проходило під головуванням голови Комісії, директора Департаменту вищої освіти МОН Олега Шарова.

Комісія ухвалила протокольне рішення щодо необхідності подання особами, які претендують на державне визнання їх документів про вищу духовну освіту, атестатів про повну середню освіту, що є необхідним для здобуття вищої освіти.

Під час засідання між членами Комісії для підготовки відповідних висновків було розподілено близько 30 справ, що надійшли для державного визнання документів про вищу духовну освіту.

Наступні засідання комісій відбудуться наприкінці вересня.

Як повідомляв ІРС, у липні 2016 року Міносвіти утворило Комісію з державного визнання документів про вищу духовну освіту та затвердило склад Комісії з державного визнання документів про наукові ступені та вчені звання.