Ухвалення Законопроекту може призвести до нових конфліктів у суспільному та релігійному середовищі країни, а також негативно позначиться на міжнародному іміджі України.

Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції в результаті експертизи законопроекту № 4511 «Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана Верховною Радою України державою-агресором» виявив ряд серйозних загроз, які несе дана антицерковна ініціатива деяких депутатів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на сайт Верховної Ради України.

Відео дня

Провівши експертизу документу, Комітет Верховної Ради зробив висновок, що запровадження особливого статусу для окремих релігійних організацій, і примушування їх до укладання договорів містять ознаки дискримінації, обмежує право на свободу світогляду і віросповідання і розділяє громадян України за релігійною ознакою.

«Ухвалення цього законопроекту може призвести до нових конфліктів у суспільному та релігійному середовищі країни, а також негативно позначиться на міжнародному іміджі України», – попередили експерти нардепів.

Нагадаємо, Проект Закону № 4511  був зареєстрований 22 квітня 2016 року. Ініціаторами законопроекту виступають 13-ть депутатів ВРУ, у тому числі Олег Петренко, Олександр Бригинець, Андрій Левус. Законопроект пропонує встановлювати особливий статус для релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана ВРУ державою-агресором. Передбачається, що такий «особливий» статус буде надаватися шляхом укладення відповідного договору між релігійною організацією і державою.

Так у Висновку, зокрема, йдеться про те, що «нормами законопроекту органи державної влади фактично на власний розсуд уповноважуються  змінювати статус релігійних організацій». У Комітеті зазначають, що при цьому можлива ситуація, коли «якась із конфесій буде «невгодна» для влади, для нагляду за нею буде призначений «потрібний» керівник в релігійній структурі».

Нагадаємо, раніше голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ єпископ ірпінський Климент назвав законопроект № 4511 спробою дестабілізувати ситуацію в Україні.

Аналізуючи проект закону далі, експерти наголошують, що встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігійної організації щодо інших не допускається згідно законодавства України.

«Відповідно до статті 1 «Завданнями цього закону є: встановлення особливого статусу для релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі-агресорі, яка визнана у такій якості Верховною Радою України…». Надання особливого статусу для одних релігійних організацій, на відміну від інших не відповідає вимогам Конституції України та порушує принцип рівності, встановлений статтею 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», де зазначено, що усі релігії, віросповідання та релігійні організації є рівними перед законом. Встановлення будь-яких переваг або обмежень однієї релігії, віросповідання чи релігійної організації щодо інших не допускається».

Критику у членів Антикорупційного комітету викликав і пункт про укладання договорів із державою.

«Нормами частини 3 статті 3 законопроекту невмотивовано пропонується зобов’язання релігійних організацій укладати договори із державою як для новоутворених релігійних організацій, так і для тих, що діють на час набуття чинності даного законопроекту… – йдеться у документі. – …На цей час нормами Кримінального кодексу України чітко визначено відповідальність, яка  настає за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а в Законі України «Про свободу совісті та релігійні організації» вже визначені принципи взаємодії релігійних організацій, які проводять свою діяльність на території України».

У Комітеті підтверджують побоювання, які висловили раніше в УПЦ щодо можливого нав’язування релігійним організаціям «не тільки «поважати інші релігійні організації», а й визнавати їх канонічність».

«Запровадження особливого статусу для окремих релігійних організацій, і примушування їх до укладання договорів містять ознаки дискримінації, та створюють умови за яких така релігійна організація просто змушена буде виконати ті чи інші вимоги з боку органів державної влади, або припинити свою діяльність», – підсумовують експерти.

У результаті аналізу законопроекту, автори висновку запропонували повернути його на доопрацювання.