Міністерству культури знадобився цілий рік для того, щоб зареєструвати статут місії Синодального відділу Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань, який дозволяє УПЦ займатися гуманітарною і благодійною допомогою.

Про це розповів голова Синодального юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов, повідомляє Центр інформації УПЦ.

Зокрема, він пояснив, що, відповідно до законодавства, реєстрація статуту місії в Мінкульті необхідна для того, щоб Церква могла повноцінно здійснювати свою соціальну, гуманітарну та благодійну діяльність у суспільстві.

Відео дня

«Соціально-гуманітарний відділ був створений з метою надання допомоги нужденним верствам населення, але Міністерство культури безпідставно порушуючи терміни реєстрації статуту, фактично заблокувало його роботу. Усі необхідні для реєстрації документи були подані в Міністерство культури ще в травні минулого року, проте статут чиновники зареєстрували тільки зараз. Із незрозумілих причин він більше року не реєструвався, адже відповідно до законодавства, реєстрація статуту релігійної організації повинна проводитися в термін від 1 до 3 місяців. Більш того, такий же статут іншого синодального відділу був зареєстрований Міністерством культури в січні 2015 року. В результаті бездіяльності чиновників УПЦ більше року не мала можливості через свою гуманітарну місію повноцінно здійснювати благодійну діяльність», - зазначив протоієрей Олександр Бахов.

Своєю чергою, голова Синодального відділу УПЦ із соціально-гуманітарних питань протоієрей Владислав Діханов уточнив, що затягування реєстрації статуту Міністерством культури призвело до того, що нужденні люди недоотримали гуманітарної допомоги на десятки мільйонів гривень. «Увесь тягар війни був винесений на плечах волонтерів, але з погіршенням економічної ситуації потребуючих людей стало набагато більше. Дуже багато міжнародних організацій були готові надавати Україні гуманітарну допомогу, але оскільки вони звикли працювати з юридичними структурами, ми не могли з ними співпрацювати. Якщо б не було всіх бюрократичних затримок, ми змогли б надати допомогу набагато більшій кількості людей. Йдеться про десятки мільйонів гривень недоотриманої допомоги та близько сотні морських контейнерів із предметами першої необхідності і медикаментами. Ця допомога призначалася для вимушених переселенців, поранених та інших постраждалих від бойових дій на сході України», - резюмував священик Владислав Діханов.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, зараз у Мінкульті знаходяться ще 11 статутів, які були подані на реєстрацію півтора року тому.