У Румунській Православній Церкві існує окреме православне вікаріатство для етнічних українців, що об’єднує 32 парафіяльні храми та три монастиря.

21 квітня, в рамках офіційного візиту до Румунії, Президент України Петро Порошенко зустрівся з Предстоятелем Румунської Православної Церкви Святішим Патріархом Даниїлом. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на прес-службу Румунської Патріархії.

Під час бесіди Його Святість відзначив важливі духовні й історичні зв’язки між Україною та Румунією. Зокрема, Патріарх нагадав про постаті святителя Петра Могили, Митрополита Київського, румуна за походженням, а також преподобного Паїсія Величковського, намісника Нямецької Лаври в XVIII-му столітті, який був родом з України.

Відео дня

Раніше повідомлялося, що Священний Синод УПЦ 19 квітня ухвалив (Журнал №14) рішення благословити Видавничому відділу здійснити переклад українською мовою трудів преподобного Паїсія Величковського.

В свою чергу голова Держави подякував Первосвятителю за зусилля, покладені в напрямку зближення двох народів, і відзначив факт високого рівня довіри населення Церкві як в Україні, так і Румунії.

Раніше повідомлялося, що румунський Міністр-делегат висловив подяку Блаженншому Митрополиту Онуфрію за духовну опіку румун в Україні.

Петро Порошенко розповів Первосвятителю про прагнення українців до відновлення єдності Православної Церкви, яка могла б бути визнана Світовим Православ’ям.

Також голова Держави закликав Святішого Патріарха Даниїла сприяти у задоволенні релігійних потреб українців у регіонах їх компактного проживання в Румунії. Зокрема було домовлено про створення такої парафії в столиці Румунії. Святіший Патріарх поінформував голову держави, що наразі в Румунській Православній Церкві існує окреме Українське Православне Вікаріатство, яке об’єднує 32 парафіяльні храми та три монастиря.

Нагадаємо, нещодавно секретар Священного Синоду Румунської Православної Церкви єпископ Варлаам у бесіді з архієпископом Запорізьким і Мелітопольським Лукою відзначив, що в Україні існує єдина канонічна Православна Церква на чолі з її Предстоятелем Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм.